Robotic Process Automation kısaca RPA yazılım ve çözümleri yaygınlaşmaya başladı.. 18 Aralık 2018 de RPA yazılımı üreten ve o zaman pek bilinmeyen bir marka olan UIPATH ile ilgili (ki o zaman Türkiye de henüz 2-3 aylık idi ve bilinmiyordu= ilk yazıyı ben yazmıştım diye düşünüyorum… Tabii ben teknik olarak yazıyorum kullanımını anlatmıyorum.. Linki aşağıda:
UIPath (Türkiye) ve UI Automation -RPA Robotic Process Automation Yazılımları nedir? Nasıl yazılır?
Gel zaman git zaman UIPATH Türkiye de oldukça iyi bir ivme kazandı ve altyapı eğitimlerine başladı.. Bilinirliği ve uzman sayısı arttı.. Zaten amacı da buydu.. Community oluşturmak ve ekosistem yaratmak. Yani ne gerek geliştirmeye alın bunu kullanın değil mi?
Ben ise bunun kullanıcısı yerine bu teknolojiyi gençlerin öğrenip kodlamasını istemiştim..
O zaman UIPATH in altyapısından bahsetmiştim.. Ancak orada bahsetmediğim WORKFLOW teknolojisinin ki orkestrasyon yazılımı içinde var idi işte o workflow aslında Microsoft firmasını Windows Workflow Foundation yani WFW nin host edilmiş şekli olduğunu ve o altyapıyı kullandığını anlatmamıştım..
Bunun dışında işlemleri nasıl automate ettiğini ve sizin de böyle bir yazılımı geliştirirken nasıl ve neleri kıullanabileceğinizden bahsetmiştim. Yanlış anlamayın UIPATH developer olmaktan bahsetmiyorum.. UIPATH RPA gibi bir ürünü geliştirmekten bahsediyorum..
O zamandan bugüne çok fazla farklı projelerle uğraştım.. Hepsi tabii ki kendi karar verdiğim ve yaptığım projelerdi.. Bir gün bu RPA yi ben geliştiririm diye de düşündüm. Son zamanlarda ellerinde RPA Developer Advanced sertifikası ile dolaşan tonla insan çıkınca biraz üzüldüm aslında.. Biraz da sevindim çünkü bu firmalar bizi ve bizim insanlarımızı bana göre sömürüyor.. Ekonomik durum malum onları da yani gençleri de anlıyorum çünkü iş yok. Firmalara bakarsanız ekosistem yaratıyoruz iş fırsatları yaratıyoruz vs vs masallar anlatırlar..
Ben size bu UIPATH yerine OPEN RPA ürününü incelemenizi ve hatta kullanmanızı tavsiye ediyorum.. WORKFLOW u aynen UIPATH in kullandığının aynısı yani WFW altyapısı.. Tanımlamalar ve kullanımlar bile UIPATH den iyi görünüyor söyleyeyim… Bir çok farklı ortam ve yazılımla çalışıyor..
Projenin tamamı GITHUB da.. ve C# ile yazılmış. En azından kodlarına bakıp neyin nasıl yapıldığını görsün genç mühendisler…