MSI GE60 2PE i7 4710MQ Apache Pro dan MSI GE63 Raider 9SE i7 9750H ye geçiş
Türkiye de sıfırı oldukça pahalı olan ve bulamadığım bu seri ve bu özellikteki notebook bilgisayarımı yine sıfır olarak amazon.com Amerika dan satın aldım.. Gümrük dahil neredeyse yarı fiyatına 7 gün içinde geldi..
Her zamanki gibi en iyi yardımcım olan kalite kontrol mühendisi kedimiz IRMA da hemen yerini aldı..resmi hem yukarıda hem de aşağıda:
4 Aralık 2018 de MSI GE60 model bilgisayarımı upgrade etmiş ve bunu nasıl yaptığımı web sitemde bir makale ile anlatmıştım. O bilgisayarımı 2014 Aralık sonunda almıştım.. O yazımın linki aşağıda :
MSI GE60 2PE ye yeni SSD lerin takılması, klonlama ve upgrade
Şu an yeni aldığım bilgisayarımla arasındaki performans farkı benchmark larda %20 kadar görünüyor.. benchmark larda ayrıca her birbiri ardına gelen serilerde örneğin i7 8750 ile i7 9750 arasında en fazla %3-4 gibi bir performans farkı var.. Oyun da oynamıyorum zaten hiç..
Çok memnunum hala eski bilgisayarımdan ve hala yepyeni durumda.. Ayrıca aluminyum kasaları da çok tutuyorum tavsiye ederim..
Amacım max RAM desteği 64 GB olan ve yeni teknoloji SSD leri kullanabileceğim bir notebook idi aynı zamanda ve onun için almaya karar verdim..
Bu arada 16 Ocak 2021 de bir okurum 2018 de yazdığım makaleme bir yorum yapmis ve kendi MSI GP60 2PE bilgisayarının msi web sitesinde maksimum 128 GB ssd takılabildiğini ve hatta benim MSI GE60 2PE bilgisayarım için de aynı web sitesinde en fazla 256 GB ssd takılabildiğini ve benim buna 500 GB hem de 2 tane SSD yi nasıl taktığımı sormuş .. Bunu acaba yazılımla mı yaptığımı da sormuş.. Hayır msi yanlış anlamaya sebep olan bir cumle kullanmış orada.. SSD için en fazla 128 demesinin anlamı aslında o bilgisayar konfigurasyonlarına koydukları en fazla SSD buyuklugunden bahsetmiş.. Yani hatalı bir cümle o.. Ben çok kolay bu upgrade i yaptım.. Ancak RAM için max değeri kullanmaları tamamen doğru.. SSD ve RAM max ları farklı anlamlarda bunu bilesiniz..
2018 de kullandığım SATA yı MSata ya çeviren kutulu modülüm vardı ve yine SATA yı USB ye çeviren bir başka kutulu modülüm vardı ki burada onu kullandım.. SATA to USB resmi aşağıda:
mSata to SATA yı da kullanabilirdim aslında ama kullanmadım işte o adaptörün resmi:
Yapacağım iş şu: Eski bilgisayarıma yüklü tüm programları yeni bilgisayarımda da hiç kurmadan aynen kullanmak hatta editörlerde ve hatta chrome web browser daki history ler dahil her şeyin aynı kalmasını sağlamak istiyorum..
Sadece 2019 office Pro plus + MS Visio + Windows 10 Pro yu aktardıktan sonra yeniden lisanslayacağım o kadar.. yani yeni lisans anahtarları satın alacağım.. Gerisi aynen eski bilgisayarımı kullanıyor gibi olacak..
Eski bilgisayarım da 2 tane 500GB mSata SSD ve 1 adet de 1 TB 7200 rpm HDD var ve 16 GB max bellek var maalesef artırılamıyor..
Yeni bilgisayarım da 500GB lık bir M.2 Nvme SSD ve 1 TB 7200 rpm HDD var. 32 GB Ram var ve max 64 GB olabiliyor.. RTX 2060 6GB ekran kartı da var.. Ayrıca 1 TB m.2 Nvme SSD yi de extra olarak satın aldım ve taktım.. Ekran eskisi gibi favorim olan 15.6 inç ki o nedenle bu seriyi tercih ettim.. Ayrıca aluminyum kasa ve 2 SSD ve 1 HDD slotu var.. Bu ayrıcalık GE75 ve GT75 serilerinin dışında yok ve onlarda 17 inc ki ben hic sevmiyorum biraz garip ama gercek..
Diğer serilerde bu slot sayısı yok ve yeni GE76 serilerinde artık HDD de yok sadece SSD var.. Sevmedim onları nedense..
Neyse amacım eski 500GB lık ama mSATA olan SSD m deki ki windows oradan boot ediyor işte onu yeni makinadaki 500 lük m.2 Nvme SSD ye CLONE la mam gerekiyor..
Elimde hiç kullanmadığım bir 500GB lık HDD var.. Bir yerlerde unutmuşum.. Onu aldım ve eski bilgisayarımın HDD sini söküp onun yerine taktım..
2018 de ki makalemde yazdığım gibi AOMEI Backupper yazılımını yine kullanacağım ve eski bilgisayarımdaki SSD den yine oraya yeni taktığım 500 lük HDD ye CLONE lama yapacağım.. Aynı o yazımdaki gibi Disk Clone u seçip sonra kaynak disk ve sonra hedef disk I seçip ve yine en önemlisi dikkat etmeniz gereken Align partition to optimize for SSD seçeneğini mutlaka seçmeniz..
Yaklaşık 2 saat kadar sürüyor bu defa..
Bu kadar..
Sonra 500 lük HDD mi çıkarıyorum ve original 1TB 7200 lük HDD yi yeniden takıp eski makinamın kapağını kapatıyorum..
Şimdi sıra yeni bilgisayarıma geldi..
Plastik açıcı aparat ile yeni bilgisayarımın kapağını açıyorum.. elinizde yoksa satin alın internetten.. İlk olarak pili çıkarın.. Kapak açma işinde dikkatli olun gerekirse youtube dan bunun nasıl yapılacağını anlatan video ları seyredin.. Fabrika garanti Muhrünü de delin korkmayın. MSI bu gibi upgrade lere izin veriyor hiç sorun değil.. Yeterki donanıma ve ana karta zarare vermeyin..
İşte yeni alıp kapağını açıp 1TB extra SSD takılmamış ve plastik açma aparatı vb haldeki MSI GE63 resmi:
Ve 1 TB SSD takılmış hali aşağıda:
Yeni bilgisayarıma yukarıda belirttiğim gibi extradan 1 TB m.2 Nvme SSD de takmıştım..
CLONE ladığım 500 lük HDD yi 2018 de internetten satın aldığım SATA to USB kutusuna pinleri de dikkatle takarak yerleştirdim.. Yani USB den bu HDD ile yine yani eski bilgisayarımın boot diskinin aynısı nın klonu ile buradan boot edeceğim.. ilginç gelebilir..
BIOS a girip USB den boot edeceğimi söyledim.. Diyeceksiniz ki donanımlar farklı patlayabilir.. Yok patlamaz merak etmeyin ayrıca windows 10 pro gayet akıllı ve gerekli donanım yazılımlarını da MSI in kiler hariç yükler merak etmeyin.. Yalnız biraz yavaş boot eder..
Neyse boot etti.. Ve boot eden HDD de zaten CLONE yazılımı da var.. Onu çalıştırıp bu defa bu HDD den yeni bilgisayarımın SSD olan ve boot etmesini istediğim diskine bu defa CLONE yapacağım..
Diyeceksiniz ki ama MSI in orada partition larda windows vb ile diğer driver yazılımları var.. Doğru evet.. Hepsini silleceğim ben MSI dan zaten yeni bilgisayarımın driver larının tamamını indirdim.. Kurarım 2 dakikada olur biter..
Klonluyorum aynen yukarıda anlattığım gibi..
İşlem yaklaşık 2 saat sürüyor yine..
ONEMLİ NOT : Ekranınız ve bilgisayarınız uyumamalı ona göre power ayarlarınızı NEVER a getirin tüm seçeneklerde.. yoksa bırakıp giderseniz üzülürsünüz..
Sonra 500 lük HDD yi çıkarıyorum.. Bilgisayarın BIOS una gidip yeniden boot sırasını değiştiriyorum..
Açıyorum çalışıyor.. Windows 10 Pro + 2019 Office Pro Plus + MS Visio lisanslarımı yeniden satın alıp giriyorum.. MSI driver larımı da yüklüyorum.. Eski makinamdaki 1 TB HDD nin ve yine o makinadaki diğer 500 GB olan SSD mi de 4 TB lık WD external diske yedeklemiştim.. Onun resmi aşağıda:
Eski 1 TB HDD deki bilgilerimi yeni 1 TB HDD ye ve eski 500 lük SSD de ki bilgilerimi de yeni 1 TB SSD ye kopyalıyorum.. Sürücü isimleri dahi eski makine ile aynı olmalı buna dikkat edin.. Yoksa örneğim VMWare in sanal makine dosyalarının bazıları F sürücümdeki SSD de idi.. Sorun değil ama yeniden ayar yapmamak için aynı sırayı değiştirmedim..
Bitti.
Sağlıcakla Kalın..
Selcuk Celik