Microsoft, Samsung, diğerleri ve Kendi insanlarımız bizi nasıl kandırıyorlar ?
Dunning-Kruger Etkisi ile ilgili googling yapıp ne olduğunu okumanızı çok isterim. Bu yazıyı yazarken haberim yoktu. LinkedIn de paylaşılınca ne olduğunu öğrendim. Aslında hepimizin bildiğini bilimsel olarak ortaya koymuşlar. Mutlaka okuyun.
Yazıya başlamadan önce bir konuyu açıklama gereği duyuyorum. Son zamanlarda oldukça fazla geri dönüş ve mesaj almaya başladım. Bazı kişiler kaynak kod istiyor, kimisi tebrik ediyor kimisi de hem tebrik ediyor hem de eleştiriyor.. Eleştirilerden bazıları insanlara kırıcı yaklaşımımdan ve sert , dokundurucu yazmamdan. Kusura bakmayın.. Size 30 sene sabrettim.. Şimdi emekliyim..Zamanım da çok.. Hep sizin gibilerle uğraştım ve bir türlü azalmadınız.. Sayenizde ülke bu halde… Kimseye durup dururken bir şey söylemedim.. Sizden kimseye bir fayda gelmez bunu bilin. Kiminiz yönetici, müdür , direktör hatta GMY veya GM oldunuz.. Yok ciro şöyle oldu böyle satış yaptık vesaire vesaire.. Arkanızda şirketler varken bir şeydiniz hatta en güçlü 50 bilmem ne diye isimleriniz listelerde gezinir birileri de like edip tebrikler derlerdi. O şirketler yokken aldığınız paralarla iyi yaşıyorsunuz ama sıfırsınız.. İnsanların üstüne basıp onları kullanıp hiçbir şey vermeden hep aldınız. Sömürdünüz insanları. Yönetimin ve güçlülerin yalakaları oldunuz..Kiminizde şimdi ortalıkta mantar gibi biten koçluk uzmanları gibi mantar ötesine geçip teknoloji uzmanı kesildiniz başımıza. Üretmeden kolayca para kazanmanın yolunu harika biliyorsunuz hakikaten tebrik ediyorum. Hiçbir şey iken bir şey oldunuz mu bilmiyorum ama bence bunu deneyimleyin tadı bir başka oluyor.. Siz bu konularda konuşmaya devam ettikçe ben de bu dokundurmalara devam edeceğim. Ya çekilin kenara ya da olacaklara razı olun..
Evet Turkcell BIP yazılımının teknolojik altyapısını ortaya döktüğüm yazımın yayınlanmasından 1 saat sonra web sitem tam 4-5 saat zorluklar yaşadı.! Tesadüf olsun isterim. Bunlara hazırım..
Gelelim yazımıza… Aslında çoğu kısmı Blockchain teknolojisi konusundaki ülkemizin içindeki yanlışlıklardan oluşuyor ancak daha bir çok yazılım teknolojisini buna ekleyebilirsiniz. Yapay zeka, Makine Öğrenimi, Derin Öğrenme, IOT, kurumsal framework yazılımı, Mobil Yazılım teknolojileri, RTSP, RTMP, XMPP vb..
Bu yazıya aslında nasıl bakmanız gerektiğini bir paragraf BLOCKCHAIN in geleceği ile ilgili yazıyla size anlatayım ki öyle okuyun. Herhalde benim bu paragrafta söylediğimi başka hiç kimse söylememiştir :
Blockchain bana göre hiç bir zaman tam anlamıyla kullanılamayacak. Sebebi ki böyle yazılımları yazan bilir; Yeterli uzmana sahip değilsiniz yani yazan yok !, veritabanı patlarsa kim onaracak ve ne kadar sürede (uzman yok !), Desteği kim verecek nasıl güveneceksiniz ? Peki Blockchain in faydası ne? Çok fazla. Bugün bu tür yazılımları yazmalısınız ki yarın çıkacakları da yazasınız ve yeterli uzmanınız ve kafası basan insanınız olsun. En büyük faydası bu inanın.. Biz ne yapıyoruz.. Yazan neredeyse sıfıra yakın maşallah etkinlik , seminer ve konuşan milyon..Kapasiteniz oluşmazsa konuşanınız çok olur izlersiniz sadece !.. Akıllı kontrat yazandan blockchain uzmanı OLMAZ kendinizi kandırmayın. Kısaca sorun bu konulardaki ileri düzey uzman eksikliği ve bunların yetiştirilmesi. Yazıyı okuyun, etrafınıza bakın kendiniz karar verin.
Ülkemizin sadece teknoloji de değil her alanda tıkanmışlıkları var. Ben Bilgi Teknolojileri alanındaki konulardan bahsedeyim diğerlerine fazla girmeden. Diğer sorunlarımızın da kökeni aslında aynı ve çözümü de yine aynı. Aslında problem bildiğini sanan hiç uygulamayan, uygulayamayan ya da böyle bir yetkinliği olmayan insanların kendilerine vazife edinme ve sanki bir yerden vahiy gelmiş gibi bu işlere uzmanvari soyunma görevini kendilerinde görmekten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık. Beklentileri ya para veya ego tatmini sağlayacak bir makam mevki, tanınmışlık veya popülerlik. Bu devletin en üstünden başlıyor. O nedenle Teknoloji Bakanından başlayıp aşağılara doğru şöyle bir seyahat yapalım istedim.
Sanayi ve Teknoloji bakanlığının başındaki Sn Bakan neyi ne zaman ne şekilde öğrenmiş ve uygulamış , nasıl bir vizyoner bakışı var neden o göreve atandı diye derinine bakarsanız oradan aşağıya doğru her olan biteni rahatça anlayabilirsiniz. Siz teknoloji ile ilgili bir eğitim almayabilirsiniz ve sonradan öğrenip odaklanabilirsiniz hiç mahzuru yok. Ben neyi nasıl ürettiğinize bakarım şimdiki zamana ve geçmişinize. Bir şey bulabildim mi. ? Sadece twitter ı çok iyi ve stratejik kullanan bir bakan gördüm o kadar. 2000-2005 arasında bilgisayar ağları ve sistem yöneticiliği var o kadar. Tersine beyin göçü için kolayını bulup para verip getirelim demesi nasıl bir stratejik deha olduğunu ve bakış açısını da anlatıyor. İşin zorluğuna ve kökenine bakıp her işin başının çok iyi şartların ve yaşamın olduğu bir ülke ile çok iyi bir eğitimin olduğu bir ülke haline gelmemiz gerektiğini atlayarak. Çünkü ona göre çok iyi bir ülkedeyiz ve şartlar harika. Ancak bilmiyor ki yukarıdan bakıldığında her şey saray tatlısı tadında olmuyor maalesef. Bakan kusuruma bakmasın. Başarılı olsun isterim ve bir vatandaş olarak izlemedeyim bilsin isterim.
Kendisine selcukcelik.org da ki yazımı okumasını tavsiye ederim.
Linki burada: https://selcukcelik.org/egitim-teknoloji-girisimcilik-ve-turkiye-kurtulus-nerede/
Sonra yine kendilerini bir yerlere getirme amacıyla “yandaş ve yalaka” olmanın avantajlarını görerek bu noktadan ilerlemeye çalışan bilişim grubu ortaya çıktı. Kendilerine bilişim grubu diyorlar ancak tamamına yakını IT dediğimiz admin, müdür ve direktörlerden oluşan klasik IT ve teknik servis işleri yapan arkadaşlar. Biraz yazılımcı var ama eh işte. Kızmasınlar ben de yaptım bu işleri hem ABD de hem Türkiye de , hem de ileri düzeyde. Sizden farkım yazılım teknolojisini de çok iyi bilmem ve ileri düzey yapabilmem idi. Bu arkadaşları toplayıp grup kuran kişiye sormak lazım: 4.0 ı çok iyi yaptınız da şimdi sıra 5.0 a mı geldi de tüm Türkiye ye oradan buradan çağrı yapıyorsunuz. Arkadaşlar siz Bilgi Teknolojilerinin uygulayıcı tarafındasınız çoğunlukla da servis ve donanım tarafı. Bu teknolojileri üretmediğinize göre ve ileri düzey yazılım da yapmadığınıza göre buradaki rolünüz uygulayıcılıktan öte değil. Kızmayın yani yazılım tarafında da uygulama programcıları vardır. Herkesin bir yeri ve rolü var.. Maalesef bu arkadaşlar bu tip toplantı ve etkinliklere gidince hakikaten bu işi yapacaklarına inanıyorlar galiba.. Siz değerlisiniz arkadaşlar ama unutmayın taş yerinde ağırdır !. Kanmayın bu gaz veren kendini düşünüp sizi kullanarak bir yerlere gelmek isteyen insanlara. Bakın geçmişine siyasete girmeye çalışmış olmamış şimdi bu taraftan girmeye çalışıyor gözlerinizi açın. Sürekli teknoloji bakanının yanında fotoğraf vermeye çalışıp dikkat çekmeye çalışan güya çalışmalarını ona anlatan sizi kullanan biri o. Teknoloji dünyasıyla yakından uzaktan ilgisi olmayan oradan buradan duyduklarıyla milleti kandıran insanlar bunlar.
Endüstri 4.0 neydi: Amacı üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerjiyi azaltmak buna mukabil üretim miktarı ve kalitesini artırmak. Yani akıllı fabrikalar yapmak. Kim yapacak yani o robotları ve AI, ML, DL hatta IOT karışımı yazılımları.. Siz değilsiniz.. Peki sizin rolünüz ne? Uygulayıcı olmak belki. Ama inanın o fabrikalarda mühendislik birimi sizi yani IT yi bu işlere karıştırmaz !. Kıyısından köşesinden bulaşırsınız o kadar. Eğer kapasiteniz ve çapınızla hem donanım hem de yazılım teknolojilerini çok iyi biliyorsanız o mühendisliği de kendinize bağlarsanız işte o zaman bir şeyler olur. Zor değil mi? ..Biz uygulayabildik mi bu Endüstri 4.0 ı. Hayır.. Şimdi 5.0 ı yapacakmış bu arkadaşlar çağrı yapıyorlar. Komedi yani. Senin ihtiyacın olan tek şey bunları yapacak mühendisleri yetiştirecek eğitim sistemi, uzman ve ortam dır. Sen mi sağlayacaksın bunları yani?. Benim derdim bu insanları yetiştirmek onlara bu altyapıyı kendi bilgim açısından vermek, onları cesaretlendirmek. Bu yazılım teknolojilerini ve tecrübelerimi kendi web sitem üzerinden sürekli tüm açıklığıyla paylaşıyorum.
Yine bu grubun içinde yer alan bazıları kendilerine CIO diyorlar. Sormak lazım yönetim kuruluna dahil misiniz? Hiç sanmıyorum hatta title ları IT Manager dır onlar kendilerine CIO diyorlar ve yönetimin haberi yoktur ! Peki o zaman yönetim kurulunu tam olarak etkileme gücünüz var mı? İş süreçlerini derinine inceleyip iyileştirme ve verimlilik ve sonuçta karlılığı artıracak yeni çalışmalar yapıyor ya da yapmanıza izin veriliyor mu? (Bakın yeni teknolojileri takip etme, öğrenme ve insan kaynağı konusundan bahsetmiyorum bile) Bu sorulara ne kadar fazla Evet gelirse o kadar CIO olmuşsunuz demektir. Yoksa olay kendinizi tatminden öteye gitmez. Ben çok azının CIO seviyesinde olduğuna inanıyorum. Gerçek bir CIO o gruba girmez onu da biliyorum.
Sonra dergi çıkarıyorsunuz ve yanında BlokZinciri teknolojisi kitabı hediye ediyorsunuz. Dergideki yazılar tam bir felaket. İçerik kötü açıklamalar kulaktan dolma ve bir yerlerden okunmuş.. Hele IOT ve Blockchain yazıları hiç olmamış acaba hiç bunların yazılımlarını görmüş mü bu yazan IT Müdürleri veya direktörler ? O grubun üyesi ve o kitabın da yazarı olan H.A. isimli şahıs kötü bir intihalci dir. Kendisinin linkedin profiline koyduğu ve kendi yazdığını iddia ettiği Quantum ve BlockChain konulu 54 sayfalık yazısı ile yine bu grubun web sitesine yazdığı yazının yabancı kaynaklar olan Münih Üniversite kutuphanesi ve diğerinin de Yeni Zelanda Victoria üniversitesinden aşırıldığını ortaya koymuştum. Sizce blockchain teknolojisi kitabı nasıldır.? Hiç okumayın. Gidin bedava youtube video larımdan birini izleyin ve blockchain teknolojisinin nasıl bir şey olduğunu kolayca öğrenin.. Yani bu konularda bu grubun en uzmanı bu halde ise gerisini siz düşünün.
Neden yani bu kişi yazamaz mı böyle kitap diyebilirsiniz. Bakın size tavsiyem blockchain gibi konularda yazılımını sıfırdan yazmış, merkle tree, konsensus algoritmaları, p2p network yazılımları, blockchain veritabanları vs vs ile kodlamış insanları dinleyin. Yazılım bilgisi olanlar da çok fazla kod incelesin, yazılım kırın bakın..Gerisini hiç dinlemeyin. Bugüne kadar hiç dinlediğinizi sanmıyorum. Çünkü ülkemizde aman aman sıfırdan yazan kimse olmadı. O nedenle bu konudaki 3-4 video ma bakın farkı anlarsınız. Size aynı hikayeleri anlatıp duran insanları ve sahtekarları dinlemeyin.
Gelelim bir başka şaşırtıcı olaya.. Yine birkaç ay önce Borsa Istanbul un blockchain i ilk uygulayan kurum olduğu safsataları ortaya çıkmış ve herkes alkışlamış kimse araştırmamıştı. Onu kendilerinin yapamayacağını sebeplerini anlatmıştım. Zaten uyguladıkları çözüm de blockchain ruhuna aykırı idi neyse. Sonra ortaya çıkan yerli firmanın da (E… isimli firma) yapamayacağını söylemiştim. Sahipleri itiraz etmişti. 2.5 yıl önce biz bu altyapıyı yazmaya başladık vb. demişti bana linkedin de. Ben de kullandıkları yabancı menşeli açık kaynak kodlu EOS BLOCKCHAIN ürünü söyleyince hepsi yerine oturmuş sesleri bir daha çıkmamıştı. Siz duydunuz mu ? Duymadınız çünkü popüler olanları dinliyor ve onlara inanıyorsunuz sorgulamıyorsunuz. Seviyorsunuz bu insanları. Sevmeye devam edin.
Bu bilişim grubu yaklaşımına benzer grupları ve inisiyatifleri F. Eczacibaşı da kurdu. Türkiye Blockchain Platformu. Arada kokteyl tarzı toplaniyor konuşuyor dağılıyorlar. O kadar. Faruk Eczacibaşı nın youtube videolarına bakın izleyin. İnanın dişe dokunur hiçbir bilgi ve altyapı yok. Sonra yine bazılarını linkedin de tanıdığım ve bunları para kazanmak için yaptıklarına inandığım insanlar blockchain seminer ve etkinlikleri düzenliyorlar. Sonra dağılıyorlar. Sıfır yani.
Başka ; webrazzi denilen ne olduğunu bildiğiniz inisiyatif de bu tür seminer-etkinlik ve benzer çalışmalar yapıyor. Amaç para kazanmak. Sonuç dağılın. Sıfır. Web sitelerine bakın doğru dürüst ülke içinden bir şey bulamazsınız. Etkinlikleri çok kötü.. Amaçları belli.. Para…
Sonra üniversitelere çağrılan ve bu konuların evangelisti olduğunu iddia eden kişilerin bu konulardaki konuşmaları. Sıfır yani. En babası hani koda bulaşmışı ethereum akıllı kontratı yazabilmiş yani anlayın o kadarız. Başrolde Kadir Has Unv etrafından ayrılmayan C.Ş.T ve İ.H.P var yanında BKM den S.C. var.. Hatta yanlarına zaman zaman Avukat S.B. de geliyor. Gitmedikleri konuşmadıkları etkinlik yok. Bu ülkeye ve gençlere en büyük zararı bunlar veriyor. Gençler de farkında değil. Ya kendileri. Bence yaşları geçince bir şey üretemedikleri için bu işin kuyruğundan tutmuş gidiyorlar. Aşağıdaki Microsoft eleştirimde bunu daha iyi anlayacaksınız. Dunning-Kruger e en iyi örnek bence bunlardır.
En son kendisini “zorla gidip” bir blockchain etkinliğinde dinlediğim aslen avukat olan S.B. isimli bir hanımefendi ile linkedin de tartışmamız var evlere şenlik. İsim başlığında Blockchain Law yazıyor. Dedim ki bizim kanunlarımızda böyle kripto para diye bir şey yok ama siz nasıl bu kanunun uzmanı oluyorsunuz ve blockchain law diye bir şey olamaz olsa olsa crypto currency law olur dedim. Olmayan kanunun uzmanı olamayacağınıza göre yurt içi ve dışı bir çok blockchain e konuşmacı oluyorsunuz bu olmamalı dedim. Konuştuğunuz konu aslında 2 cümle ama 30 dk konuşuyorsunuz ve bizim alanımızda sağdan soldan duyduklarınızı anlatıyorsunuz dedim kendisine. Hiçbir şey diyemedi. O yazışmaları ve paylaştığı bilgiyi linkedin den tamamen sildi. İnanılmaz değil mi? Siz bunları dinliyorsunuz haberiniz olsun !.
Birkaç üniversiteye yazdım gelip canlı canlı yazılımla mühendislerinize anlatayım. Cevap bile gelmedi. Hocalarımız sanıyorum keşifte ve çok meşguller. Üniversite bilişim topluluklarına yazdım bir tane cevap geldi o da eski kulüp başkanı yenilere yollamış onlar arayacakmış vesaire vesaire.. Ben hoca ya yolladım onlar bu arkadaşlara yönlendiriyor..Yapacak bir şey yok. Üniversitelerin hali de ortada. Kendileri bilir. Web sitem orada duruyor öğrenmek istiyorlarsa çok konu bulacaklardır.
Bizim esas ihtiyacımız olan bu tür teknolojileri ordan burdan duyup okuyup bol bol konuşacak ve blockchain uzmanlığını kripto para ve akıllı kontrat dan ibaret sanan insanlardan ziyade bunları tasarımlayacak, tamamını yazacak ve yol gösterecek insanların ortaya çıkması. Bu da ancak onlara bu işlerin nasıl olduğunu gösterecek ve/veya bunları özendirecek türde yapan insanların konuşması, göstermesi ve anlatmasıdır.
Bunun dışında klavye tuşlarından 2 kelime şirketi ve sahibinin web sitesi de var. Hiç girmeyeyim ekşisözlük de ne demişlerse doğrudur. Tamamen yabancı ürün ve şirket tanıtımları.. Üretmeye katkı sıfır.. Seviyorum ama onları hatta web siteleri İngilizce olsa daha harika olur..Öyle ki tonla bedava cihaz gönderiyorlar bu arkadaşlara ben arasam bulamıyorum yazılımlarımı test için ve tonla bedava yurt dışı etkinlik davetiyesi.. Ama inanın yine de zaman zaman internetten bu etkinlikleri izleyip en derinine ben anlatıyorumdur yazı ve paylaşımlarımda inanmayan takip etsin veya yazılarıma baksın..
Burada Türkiye de şirketleri olan 2 dev şirketi de eleştireceğim hatta onlar için ayrı bir yazı yazmayı da düşünmüyor değilim. Microsoft ve Samsung.
Geçen 2.5 sene öncesinden Samsung yetkililerine yazdığım yazılımları anlatıp test yapmak için geçici telefon istedim.. Ben de S1, S4 ü vardı. S7 gerekiyordu Android 6.0 olması dolayısıyla. Maalesef GM si beni alt yöneticilere yönlendiriyor ve onlardan biri de bana güvenemediğini direkt söylemiyor gel burada test et diyor.. Size eve veremeyiz şirket değilsiniz diyor.. Ben de şirket buluyorum ve oraya gönderin diyorum bu defa olmaz diyorlar gelin burada yanınıza birini verelim deneyin diyorlar. Olacak şey değil. Klavye tuşlarından 2 kelime şirketine istemediği kadar hem de hediye vb gönderiyor bize yok. Amaç doğal olarak ve tamamen ürünlerin pazarlanması ve tamamen satış ve satış rakamları ilgilendikleri tek konu bu. Türkiye ve biz onların umurunda değiliz.. Bu nedenle özellikle devletin veya gücü olan kurumların bu gibi yerler açıp bu tür geliştirme yapanlara araç gereç desteği vermesi lazım. Bunların bize hiç hayrı yok olmayacağı da belli. Kendi paramızla edinip testleri yaptık. Ama bir daha Samsung almamaya da söz verdim açıkçası.
Gelelim Microsoft a.. Microsoft bir lisanslama şirketidir. Anlayanlar anlamıştır. Türkiye ofisinde üst düzey in tamamına yakını pazarlama ve satış tandanslıdır. Hatta Bilgisayar Mühendisi genel müdürleri dahi aslında satış ve pazarlama eğilimlidir. Düşünün yazılım teknolojisinin dahi başına aslında gerçek anlamda yazılım yapmamış ama ABD de okumuş birini getirmişler.. Ona direkt yazdım ve biz karşımızda böyle bir konumda gerçekten mutfaktan gelmiş birini görmek istiyoruz dedim.. Cevabını yazmıyorum ki hala yazışıyoruz bazı konularda.. Getirmezler.. Çünkü işleri göz boyayıp öyle yapıyormuş görünüp aslında satış yapmak..Konuşmalarına bakın bunu görürsünüz. Yaptıkları STK türü etkinlikler vb tamamen göz boyamadır. Hatta bu şahsın çocuklara yazılım öğretme sınıfının açılış konuşmasında onlarca dakika kendisini anlattığını hayretle videolardan seyrettim. İnanamadım..2003 yılında başlayıp 2005 yılında bitirdiğim ve özel bir yazılım şirketine yazdığım web tabanlı .Net framework ünü alel acele mühendislerini gönderip incelettiklerinde aslında aralarında ne kadar yetkin kişilerinde olduğunu görmüş ve çok mutlu olmuştum. Ancak bu arkadaşların hiç biri üst yönetici gruplarına girmediler yani ben hiç görmedim..Çocuklara eğitimler, etkinlikler vb.. Alttan yukarı kariyer basamaklarını geçmeleri için mutlaka belli projeleri yerine getirmeleri sanıyorum Microsoft kitabında yazıyor ki hep bunları yapıp kendilerini üste promote etme ve cv lerine bunları yazma ve yükselme peşindeler. 2003 yılında bugün GM olan kişinin eşi M.K. ile audio visual MS .Net eğitim video larım için konuşmaya gittiğimde bana sorduğu ilk soru bilgisayarımdaki işletim sisteminin lisanslı olup olmadığıydı inanın. Beni doğru dürüst dinlemedi ve kendi lead ettiği yazılım geliştiricilerle ilgili Türkçe web sitesinde (codeproject sitesi benzeri) katkı sunmamı istedi. Tek derdi buydu..Aylarca uğraştığım hiçbir şeyi dinlemedi.
Bugün 2018 deyiz. 3 Şirket yani Microsoft, BKM ve Veripark ethereum u klonlayıp akıllı kontratla çok basit bir uygulama yapıyor ve bununla ülkeyi ve insanları kandırıyorlar. Bu projede yer alan üst düzey bir MS yetkilisi benim onlara karşı sert eleştirilerime karşılık bana bunun deneyiminin piyasa ve paydaşlarla etkinliklerle paylaşılacağını vb ifade etti. Hiçbir değeri yok ki paylaşsan ne olur. İnanılmaz yanlış işler. Bizim böyle basit işlerle uğraşacak vaktimiz yok. Bizi kandırmayın dedim. Bizim ihtiyacımız ethereum gibi yazılımları tamamen yazacak kapasitede mühendislerimizin olmasını sağlayacak eğitim ve etkinlikler olmalı dedim. Bu yüzden yaptıklarının ne kadar kolay ve gereksiz olduğunu göstermek üzere kendi geliştirdiğim blockchain yazılımı içinde akıllı kontratla nasıl yaptığımı video ile anlattığımı söyledim. İstedikleri biz yazmayalım kullanalım. Basit bir proje ile de sanki Microsoft bize yardım etmiş gibi gözüksün. Daha çok şey anlatırdım size ama onu da başka bir bahara bırakıyorum. Bunlar köle yaratır eşeğini sana kaybettirip sonra buldurup sevindirir ve vampir gibi sizi emerler..Sorsanız aman ekosistemimize ne katkılar yapmışlar da halimiz neden böyle hiç oraya girmezler..
Halimiz bu. Bilenler ve yapanlar, üretenler, üretme potansiyeli olanlar ortada yoklar. Gereksiz ne kadar insan varsa her yerdeler. Dünyada nerede olduğumuz da ortada. Sayelerinde. Ha gayret devam edin harika gidiyorsunuz ! Siz de like edin tebrik edin onları çünkü siz de ortaksınız bu olanlara.
Ortada olması gerekip de olmayanları bir platformda toplamak ve başlangıç yapmak sanıyorum çözümün küçük bir parçası olacaktır. Zaten buna bir isyan olarak selcukcelik.org u açtım. Orada yaptıklarım yapmamız gerekenlerin çok küçük bir örneği. Bildiğimizi paylaşalım korkmayalım..
Not: Bana lütfen Savunma sanayisi şirketlerini söylemeyin.. Onların durumu çok farklı.. Geçmişten gelen bir ARGE gücü ve kapasitesi var. Yaptıkça birikenlerle yeni bir işi çok daha iyi ve çabuk yapabiliyorsunuz. CMMI 3 veya 5 seviyesinde disiplinleri ve en önemlisi yaptıkları ürünlerin TSK gibi bir referansı ve test edicisi var. Ürünü alacak yer belli yani.. Hele de olayı getirip son 16 yılda yapılanlara getirirseniz bilginiz çok eksik derim. Savunma sanayisi benim hobim ve ona göre bilginiz yetiyorsa ve kendinize güveniniz varsa dikkatli eleştirin derim. Eğitim sistemi bu şekilde devam ettikçe ve ülke içi durum da böyle gittikçe beyin göçünün en önemli etkisi yakın gelecekte bu şirketlerde hissedilecektir. Bugün bu teknolojileri yapanların çoğunluğu hala eski dedikleri sistemden gelen mühendisler. Bir süre sonra çalıştıracak beyin de bulamayacaklardır. Yukarıdaki örnek verdiğim arkadaşlar böylece bol bol toplanıp bu konuları tartışıp memleketi de kurtaracaklardır. Bütün umudumuz o arkadaşlarda !
Kalın sağlıcakla..
Selcuk Celik