26.01.2024 tarihi itibarıyla ABD bize 40 adet F-16 Block 70 model ve 79 adet kit ki eski model F-16 larımızı 70 seviyesine çıkaracak kitleri, yedek parça, füze, motor vb 20 milyar dolarlık ihtiyacımızı onayladı. Aynı anda Yunanistan a da 40 adet F-35 verilmesini onayladı.! Bize ve onlara ne getirir ne götürür ü 3 yıl önce tahmin ederek aşağıdaki detaylı yazıyı yazmıştım. Ayrıca güncellediğim kısımlarda oldu.
Bugün sizlerle Savunma Sanayi ve bu konu ile ilgili Türk teknoloji şirketlerinin ürettiği ürünler ve bu ürünleri ilk kullanan Türk Silahlı Kuvvetleri nin etkisi ile coğrafyamız etrafında olanlarla ilgisini içeren yazımı paylaşmak istiyorum..
Öncelikle unutmamamız gereken birkaç önemli hususu sizlerle paylaşmak istiyorum..
- Bizim askeri teknoloji üreten şirketlerimiz TSK ya üretmek ve onları ihtiyaçlarını karşılamak için 1975 yılı ve sonrasında kuruldular..
- TSK nın ve NATO nun standartlarına uygun teknoloji üretiliyor. İnanılmaz testlerden geçiyor üretilenler.. Tamamen nato standardı ve TSK ihtiyaç ve şartlarına göre yapılıyorlar..
- TSK nın kullanımına sunulan herhangi bir teknoloji tüm dünyada zaten kabul görüyor.. TSK referansı çok çok önemli..
- Hazır alıcınız zaten TSK olduğundan bu açıdan hiç sorun yok.
- Devlet izin verdiği ölçüde dış satım da yapılabiliyor..
- Bugün yapılan SIHA-IHA ve MILGEM gibi projelerde dahil bir çok proje 2002 öncesinde projelendirilmiş veya planlanmıştır.. Bazıları teknolojideki gelişmeler ve yetkinliklerin elde edilmesi beklenildiğinden bugünlere sarkmıştır.. 2002 de yerlilik oranı şöyleydi şimdi şöyle diyerek geçmişi suçlamak kadar yanlış bir yaklaşım yoktur.. Bugün jet motor yapamıyoruz ancak yarın yapacağız.. Bugün yapamadığımız bir çok şeyi de yıllar sonra yapacağız… Milli ve Yerli yerine son teknoloji ve dünya ölçeğinde kelimelerini kullanmak daha özgüvenli ve daha dışa açık olacaktır..
- Askeri sanayi de geldiğimiz nokta sivil hayata çok fazla katkı yapmayacaktır.. Yani Apple, Tesla, Microsoft, SAP, Amazon, Cisco vs vs gibi şirketlerimiz olmayacak.. Olması için her alanda gelişmiş ülke olmamız gerekir.. Eğitim, Hukuk, Ekonomi vb bir çok konuda çok geride kaldık veya yetersiziz.. Baykar CTO su ve iktidarın kurduğu T3 vakfı ve Teknofest de bu anlamda nicelik açısından belki ancak nitelik ve sonuç açısından etkili olamayacaktır.. Sivil hayat için de etkili olması istenirse bu yazının en son 2 paragrafındakileri yapmanız yeterlidir. !
Hangi şirketler var.. Genelde ana yüklenici olarak ASELSAN , TUBITAK SAGE, ROKETSAN, HAVELSAN, TAI-TUSAŞ ı görebiliriz.. Bunların yanında çok faydalı ve katkılı diğer özel şirketleri de görebiliriz.. Sonuçta ana yükleniciler bunlar..
Kısaca öncel bir konuyu ifade edip sonra bu şirketlerin hangi teknolojilerle hangi silah sistemlerini ürettiklerine bakalım.. En hızlı gören, en hızlı ve teknolojik silahı kullanan ve isabetle vuran , karşı sistemleri yanıltan, kör eden ve bunları kullanan ve/veya üreten yeteneklerin sayısının (askeri personel ve mühendisler) çok olması vs her savaşı kazanma yeteneğindedir.. Bir IHA ürettiniz diyelim Baykar ın veya TAI ANKA nın.. Uçması önemli ki zaten bunlar uçak yani.. Yapmak çok zor değil inanın.. Yolcu uçağı veya savaş uçağı değil bunlar.. Ama bunların görme kabiliyetleri, vurma kabiliyetleri, elektronik karıştırmaya dirençli olmaları, çok uzun mesafelere gidebilmeleri, motorları en başta gelen özellikleridir aviyonik leri dahi en son gelir.. Bu açıdan bunlarsız Baykar ın TB2 si (Taktik Blok 2) ve ANKA IHA lar martı dan farksızdırlar.. Bunlarda fark yaratan yukarıda saydığım şirketlerin ürettikleri teknolojiler çok önem kazanmaktadır.. Yapılması da çok çok zor ileri teknoloji cihazlardır bunlar.. Maalesef IHA lar bu sistemler olmadan tek başına artık ileri teknoloji den sayılmıyor…
Örnek olarak stratejik açıdan ortak olmak için önemli adımlar attığımız Ukrayna IHA motoru ve balistik füze motoru ve jet motorları alanında çok önemli çalışmalara sahiptir.. IHA da yapmaktadır.. Ancak eksiği yukarıda saydığım teknolojilere sahip değildirler.. Yani uçan IHA ları var ama bizim firmalarımızın ürettiği cihazlara sahip değil.. Biz onlardan motor teknolojisi ve balistik füze teknoloji desteği alıp onlara Milgem ve SIHA teknolojilerini vereceğiz ki öyle görünüyor.. Motor deyip geçmeyin özellikle jet motorunda henüz geride ve yetersiziz.. Ancak Kale Grubu bence harika iş çıkarıyor.. Şu an IHA ve SIHA ların motorlarını yaptı hem de füzeler için JET motor üzerinde çalışıyor ve bildiğim ATMACA gemisavar füzesi ve SOM seyir füzesinin motorunu bitirdi gibi.. Bu olursa tüm füzenin yerli imkanı yüzde 100 olacak ve böylece menzil kısıtlaması ortadan kalkacak anlaşmalara göre.. Füze jet motorunun adı KTJ-3200 …
Bu arada belirteyim Ada sınıfı MILGEM Korvet projemizde 4 savaş gemimiz yapılmıştı.. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada.. Bunlardan en son yapılan Kınalıada korveti diğerlerinden çok daha ileri teknolojiye sahip.. HAVELSAN tarafından yapılan yeni savaş yönetim yazılımı kullanılıyor ve bir de diğerlerinde olmayan şu an 250+ km menzili olan son derece teknolojik gemisavar füzemiz ATMACA yı kullanıyor… ATMACA nın atım yapıldığı gemi sistemlerini yurt dışından şimdilik temin etik ancak yakında bu VLS sistemini ülkemizde yapacağız ki testleri de yapılıyor… Bu çok çok önemli bir sistem bilesiniz.. Ada sınıfı gemiler Ukrayna ve Pakistan a da yapılacak.. Pakistan ile proje zaten başladı Ukrayna ile de başlayacak.. Hatta oradaki tersane bile seçildi..
Şimdi I yani istif sınıfı fırkateynlerimiz yapılıyor.. Bunlar ada sınıfından biraz daha büyük ve büyük ihtimalle Aselsan ın yeni Çafrad radarı ile donatılacak.. Bundan sonra sıra TF-2000 fırkateyn projesinde.. Yani Hava Savunma Fırkateynleri … 4 tanesini ki sanıyorum 6 veya 7 adet yapılacak Türkiyenin etrafındaki denizlere konuşlandırırsanız S-400 lerin yapacağı işten çok daha fazlasını yaparlar..
Çafrad radarı müthiş bir teknoloji ve 4 radardan oluşuyor.. İlk üretilen prototipi GÖKSU isimli fırkateynimizin helikopter pistine konuldu ve fırkateynin Sea Sparrow füzelerinin güdümünde kullanılıp TAI yapımı ŞİMŞEK isimli yüksek hızda uçan test uçağını başarıyla vurdu..
Uluslararası anlaşmalara göre ürettiğimiz bir füzenin dahi tamamı yerli olursa ancak 250km ötesinde menzile sahip olanlarını üretebiliyoruz aksi halde 250km ötesi yasak bize.. Bu açıdan füzelerimizde bu motor sorununu vb halledebilirsek menzil engeli ortadan kalkıyor..
Şimdi gelelim hangi silah teknolojilerini ürettiğimize..
Çok kritik olanlardan bahsedeceğim .. Yoksa kara , deniz ve havada o kadar fazla kendi yaptığımız son teknoloji silah ve araçlar var ki inanılmaz..
Elektronik Savaş teknolojisi alanında Aselsan ın onlarca çalışması ve TSK da kullanılan araçları var..
F16 lar için AESA burun radarı (300km ve ötesinde görecek sanırım fransız rafale de ki radarlar Thales firmasının AESA ve oldukça güçlü görüyor ki bizdeki de benzer menzil de olur belki de fazlası..), EIRS erken uyarı radarları (600 km ve ötesini görecek), ÇAFRAD AESA radarı (TF 2000 fırkateyn projesinde de kullanılacak 400km ötesinde görüşe sahip 2000 hedefi aynı anda takip edebilen çok ileri teknoloji radar), SPEWS II projesi (F16 ların karşı sistemleri ve radarları aldatması ), Aselsan KORAL elektronik savaş ve saldırı silahı, ANKA-I lar için MIT e özel elektronik cihaz ve teknolojiler, Denizaltılar için torpido sistemleri, deniz üstü askeri gemiler için denizaltı savunma teknolojileri, Roketsan ın Tübitak SAGE ile yaptığı güdümlü roket projeleri, güdüm kitleri, SOM seyir füzeleri, Atmaca Gemisavar füzesi (250km menzil şimdilik), Hisar A+, Hisar O+, Hisar U (siper) hava savunma füzeleri, F16 lar için Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava füzeleri (AIM 9 ve AMRAAM ların yerini alacak), SIHA-IHA kamera görüntü sistemleri (Aselsan CATS 400 ve 500 .. 500 modeli kanada WESCAM lerden daha iyi.), SIHA-IHA mini güdümlü roketler, Tankları füzeden koruma sistemleri (AKKOR ve PULAT), Gece görüş sistemleri, MILGEM projesi ve diğer projeler için füze atım VLS (Vertical Launching System – Dikey Fırlatım Sistemi) sistemleri, F16 ve T129 lar için aviyonik ve savaş yönetim sistemleri ve daha niceleri… özellikle son ürettiğimiz TCG ISTANBUL fırkateynin de bu sistemlerin bir çoğunu şu an görüyoruz ve daha ötesi de 1-2 yıl içinde entegre edilecek. Özellikle uzun menzilli hava savunma füzeleri. (SİPER in blok 1 veya 2 versionu olabilir. HİSAR-O+ D RF zaten olacak.)
AESA radarı çok önemli.. (Aktif faz dizinli radar) Tespit edilmenizi zorlaştırıyor, elektronik savaşa dayanıklı, her türlü hava şartında yer yüzü dahil her şeyi görebiliyor hatta yeryüzünün 3 boyutlu haritasını çıkarıp onun üzerindeki hedefe atış yapabiliyorsunuz… Hayalet uçakları görmenizi kolaylaştırıyor ve çok daha uzun mesafelerdeki uçakları görebiliyorsunuz… Buna bir de özel soğutma sistemini entegre ederseniz performansı inanılmaz artıyor.. Aselsan ın AESA radarı için AN/APG–83 seviyesinde olacağı söylendiğinden menzilinin de 300km ötesinde olacağını varsayabiliriz.. Şu an Aselsan ın AESA radarı önce Baykar AKINCI SIHA da test ve entegrasyonu yapıldı ve büyük ihtimalle F-16 lardaki kendi sistemlerimizi denediğimiz 401. filo da da bir F-16 da test ediliyor olması büyük ihtimal.!
F-16 ve F-35 konularına yazının ilerleyen bölümlerinde daha geniş değineceğim.
ARGE devamlılık isteyen süreçlerden oluşur.. Zaman içinde üste koya koya Eksponansiyel dediğimiz üssel bilgi ve üretim artışını net olarak görebiliriz.. 1, 2 ,4, 8, 16 gibi artan bilgilerden bahsediyorum.. Bugün bu durumda gelmemiz 1975 den bu yana savunma sanayisine yaptığımız yatırımların sonucudur.. Karar 1975 de verilmiştir ve gelen tüm yönetimler buna zaman ve teknolojinin izin verdiği oranlarda katkıda bulunmuşlardır.. 2002 yılında böyle bir altyapınız olmasa idi bügün bu savunma sanayi araçlarını da bu şekilde kesinlikle üretemezdiniz.. Sebebi know-how ve bu yetkinliğe sahip insan gücünüzde yatıyor.. Ancak belli bir seviye de olur ve yine yıllar içinde gelişme yaparak 2030-2040 larda bu seviyelere gelirdiniz.. O nedenle propagandalara inanmayın.. Ben de şahsen Yazılım ve donanım teknolojilerinin mutfaklarında çalıştım.. Neyin ne olduğunu veya olmadığını az çok biliriz..
Ne kadar övünürsen övün bir S-400 konusunda hata yapıyorsan demek ki olmamışsın demektir.. Sadece kendini değil tüm bir ülkeyi tehlike ve sorunların içine atıyorsun demektir.. Yönetici verilen işi doğru yapandır lider ise doğru işi yapandır.. Doğru yapmadığın her iş senin lider olmadığın anlamına gelir.. İş hayatında dahi hemen kapı dışarı ediliyoruz böyle durumlarda ki düşünün bir de verdiğiniz kararın 83 milyonu ne kadar etkilediğini… Sadece düşünün.. Araştırın, sorgulayın .. Kanmayın … Kandırılmayın…
Suriye, Libya, Azerbaycan da ve hatta Ege de Yunanistan a karşı bu teknolojilerin kullanıldığını gördük ve görmeye de devam ediyoruz..
IHA ve SIHA teknolojisinde sürekli olarak bir tek firmanın basında yer aldığını o firmayı alkışlamakla birlikte üzüntüyle görüyoruz.. Ve yine bu firmanın yetkililerinin TAI-TUSAŞ ın ürettiği ANKA ve onu yapan mühendisleri hep ikinci planda göstermeye çalışan pasif davranışlarını da görüyoruz..
Teknofest 2019 da kendi üretimlerinin festivalde en iyi yerde gösterildiğini ancak ANKA ların daha arkada ve yalnız ! olduklarını net gördüm.. Bahsettiğim firma Baykar ve onun SIHA sı TB2.. Açıkçası harika bir iş çıkardılar benim onları övmeme ihtiyaçları dahi yok.. Ancak ASELSAN, ROKETSAN ve diğer firmaların cihazları ve teknolojileri olmadan maalesef hiçbir anlamları yok ve olamazda.. Bir gün dahi medyadaki demeçlerinden bu firmaları övdüklerini ve onlarsız bu seviyeye gelemeyecekleri sözlerini durmadım.. Bir çok ülkenin mühendisi aynı IHA ları üretti işte Ukrayna örnek.. Ama görme teknolojisi yok bazısında var ama görsek ne olacak derler, küçük güdümlü füze teknolojisi yok, elektronik savaş kabiliyeti yok.. Yani kendileri söylüyor biz de bu var ama hiçbir işe yaramıyor diye.. Bizden alacaklar bu teknolojiyi karşılığında bize de biz de olmayan teknolojileri verecekler.. Bu arada Baykar ın TB2 lere Satcom taktığını ve bunu da yeni üretilenlerin resimlerindeki burun kısımlarındaki yükseltiden anladığımızı belirtelim. Yani TB2 ler de TAI ANKA lar gibi uydudan yönetilme yeteneğine kavuştular.. Bu da mesafe den bağımsız olacaklarını göstermekte..
Ayrıca hatırlatmakta fayda var: TAI nin ANKA IHA sı çok önceden yapımına başlandı ve aslında Baykar ın TB2 sinden önce yapıldı.. Ancak bir takım engellemeler ve TSK nın standartları vb geç kaldı ve bir anda daha düşük konfigurasyonlu ve taktik iha sınıfındaki TB2 ler ortaya çıktı.. TB2 yapılmasaydı zaten ANKA birkaç ay sonra sahadaydı.. ANKA stratejik ve daha karmaşık sistemleri barındırıyor ve kabiliyetleri daha fazla.. Baykar TB2 taktik bir IHA ve sınırlı kabiliyetleri vardı ancak şimdi ANKA ya benzer sistemlerle ona yetişmeye çalışıyor.. ANKA çok daha pahalı ve bu yüzden TSK da dahil operasyonlarda daha fazla kullanılanlar TB2 ler.. Karmaşık savaş alanlarında örneğin Suriye de ki çatışmalarda elektronik savaş altında ANKA lar daha fazla kullanıldı.. Şunu da ifade etmek lazım ki Baykar firması TB2 IHA sı ortaya çıkana kadar hiçbir destek almadı devletten.. Bu hakikaten onlar için alkışlanacak bir durum.. Ancak şu anda nedense en fazla destek ona veriliyor.. Hatta Baykar bile ANKA ve TUSAS i görmezden geliyor.. En son Tunus ANKA ları tercih etti.. Ve bu ANKA nın ilk kez yurt dışı satışı oldu.. Baykar da Azerbaycan dan sonra Ukraynaya da TB2 sattı.. Baykar şimdi AKINCI TIHA (Taarruz IHA) yı TAI ise Aksungur u yaptı ve ikisi de daha kapasiteli ve çok daha iyi araçlar.. Ülkemize çok güç katacaklardır.. Hepsinin mühendislerini tebrik ediyorum…
Unutmayalım ki Suriye de elektronik savaş ortamında Baykar ın TB2 si yerine elektronik savaşa dayanıklı ANKA ların en fazla kullanıldığını biz biliyoruz.. Ancak ön plana sürekli Baykar ın TB2 si getirildi.. Elektronik savaş ortamının olduğu zamanlarda Baykar ın TB2 sinin kullanılacağı tek zaman TSK nın o savaş alanını elektronik savaş yapabilen örneğin KORAL gibi sistemlerle kör etmesidir ve orada da zaten bunlar yaşanmıştır.. Azerbaycan da Baykar TB2 lerin rus radar ve savunma sistemlerini kolayca vurmasının güya uçuş hızlarının yavaş olması sebebiyle o hızları bu sistemlerin algılayamaması olduğu pompalandı.. Tek neden bu değil olamazda.. Paşinyan ın ifadesi çok çok önemli: Rusların elektronik harp sistemleri çalışmadı dedi. Aslında söylediği şu: Sistemlerimiz kör oldu hiçbir şey göremedik !. Rus sistemleri hiçbir işe yaramadı demiştir..Söylenmeyen şey Türkiyenin bu kadar kritik bir anda Azerbaycana elektronik savaş desteği vermesidir başka bir şey değil.. TSK bu konuda Aselsan ve diğer şirketlerin katkısıyla dünyanın en ileri askeri güçlerinden biridir.. ASELSAN kendi çıkardığı dergide bu durumu net olarak zaten anlattı. Aşağıda bu sayının ilgili sayfasını özellikle 3. sutunundan itibaren okumanızı isterim. Hatta Baykar TB2 Ukrayna savaşının ilerleyen safhalarında sürekli vurulunca TB2 için Aselsan ın yaptığı mini elektronik savaş podunun da bir resmini buraya koyuyorum. Bu pod TB2 nin kanadındaki 4. istasyonuna takıldı. Bunun gizlice üretilmesi de ayrı bir hikayedir. Şu anda bunun daha ileri versionları da yapıldı yapılıyor..
Zaten hava savunmayı kör ederseniz ve elinizde roketsan ın yaptığı mini MAM-L güdümlü füzesi olduktan sonra Baykar ın TB2 leri değil her türlü iha ile bunları kolayca vurursunuz.. Olay bu.. Daha ötesinde ANKA nın MIT e özel yaptığı ANKA-I modeli SIHA tek başına hem bu sistemleri dinleyebilir, elektronik saldırı yapabilir ve kolayca onları vurabilen kapasiteye sahiptir.. Karabağ da kullanılmış mıdır sanmıyorum.. orada Elektronik savaş yapabilen karaya kurulu Aselsan Koral benzeri bir sistem tek başına bu işleri yapabilecek kapasitededir..
Ege, Akdeniz ve Yunanistan bizim açımızdan en önemli konulardan biridir.. Askeri teknoloji alanında biz üreterek Yunanistan ise satın alarak ilerlemektedir.. Biz F-35 ler konusunda çok stratejik bir hata yaptık. Kendi savaş uçağımızı yapmak istememiz en fazla desteklediğim konu ve hava savunma konusunda da uçaklarımız hariç uzun mesafe savunma füzelerine sahip olmamamız gibi 2 konuya takılıp çok hatalı bir karar verdik.. Eğer Yunanistan ve sonucunda Doğu Akdeniz konusu olmasa idi verdiğimiz karar bir derecede doğru idi.. Ancak bize S-400 den dolayı F-35 projesinden atılma olayı çok pahalıya patlayacaktır.. En azından karşı tarafa koz verdik ve azimlerini artırmış olduk.. Anlatalım:
F-35 lerin en önemli güçlerinden biri önde bulunan EOTS (Elektro Optik Hedefleme Sistemi) ve IRST (KızılÖtesi Arama ve Takip Sistemi) den daha çok DAS (Pilota 360 derece yatayda ve 360 derece de dikeyde farkındalık sağlar. Yani 4 Pi farkındalık diyebiliriz. Bir Pi matematikde 180 derecedir.) sistemidir. 6 adet uçağın çeşitli yerlerine dağıtılmış sensörden oluşur ve inanılmaz farkındalık sağlar pilota. Bir balistik füzenin ateşlenmesini 1300 km den görüp takip edebilir. Pilota önlem alacağı seçenekleri sunabilir, manevraya yardımcı olabilir veya pilot kaskına bilgi gönderir.
F-35’in F-16’yı radarda tespit etme mesafesini: 150-185+ km aralığında, F-16’nın F-35’i radarda tespit mesafesini ise 10-20+ km aralığında olduğunu belirtelim.
F-35 de ki DAS (Digital Aperture System) sistemini biraz detaylı anlatayım:
DAS, F-35’in gövdesinin etrafına, engelsiz küresel (4π steradyan ) kapsama alanı sağlayacak şekilde monte edilmiş altı adet yüksek çözünürlüklü kızılötesi sensörden oluşur ve herhangi bir pilot girişi veya hedefleme gerektirmeden uçağın etrafında işlev görür.
DAS, her yönde eş zamanlı olarak üç temel fonksiyon kategorisi sağlar:
Füze tespiti ve takibi (fırlatma noktası tespiti ve karşı önlem işaretleme dahil)
Uçak tespiti ve takibi ( durumsal farkındalık , IRST ve havadan havaya füze işaretleme)
Kokpit görüntüleri ve pilot gece görüşü görüntüleri ( kask monteli ekranda görüntülenen görüntüler )
F-35 ayrıca aşağıdaki olağanüstü görevleri de kolaylıkla yapar:
– Tespit ettiği bir hedefi bir başka uçağın veya bir başka geminin ekranına aktarabilir.
– Dost kuvvetlerden atılan bir Balistik Füzenin kontrolünü havadayken devralabilir ve füzeyi yönlendirebilir.
– Dost kuvvetlerden atılan bir Seyir Füzesinin kontrolünü havada devralabilir ve aynı şekilde bu füzeyi yönlendirebilir.
– Yazılımsal olarak aynı ağa bağlı olduğu bir Hava Savunma Sisteminin radar menzilini kendi radarına kullanarak artırabilir.
– Radarı çok gelişmiş olduğu için kendi tespit ettiği hedeflere başka bir uçaktan, gemiden veya herhangi bir başka unsurdan atış gerçekleştirebilir.
– Bu özellikleri ile bir Balistik Füzenin, bir Seyir füzesinin veya Gemisavar bir füzenin hedefini kendi tayin edip, hedefe kendi kilitlenip, bu kilidi o an ki diğer unsurlara veya doğrudan mühimmatlara aktarabilir.
Ayrıca kanatlarda da 2 adet reflektör vardır. Luneberg lensleridir bunlar. Amacı gelen radar dalgalarını aynen geri gönderip uçağı GÖSTERMEKTİR. Savaş zamanında kapatırlar. O zaman göremez radarlar. Çoğu Rus savaş uçağının bakın F-35 in yanına kadar geldik demeleri ve izin verilmesi bu sebepledir. Reflektörler açıktır ve görünür yapar F-35 i kasti olarak. Bu reflektörleri resimde görebilirsiniz..
Yunanistan bizim yerimize F-35 e başvurdu.. Eğer o uçakları alırsa Doğu Akdeniz de BEKA sorunumuz net olacak ve üstünlük Yunanistan a geçecektir.. Hava Kuvvetlerinde teknoloji yeteneği çok önemlidir.. Önce görürseniz önce vurursunuz.. Şu an elimizdeki teknolojilere göre F-35 radar kesit izi düşük bir uçak ve bizim F-16 larımız onu göremeden F-35 bizi çoktan vurur.. Biz F16 lara Aselsan ın yeni ürettiği AESA radarlarını takacağız ki bu bize biraz artı katacak ancak yine de zayıf kalacağız.. Aselsan EIRS radar sistemi karadan bu F-35 leri biraz olsun tespit edebilir ancak bu bile net değil.. F-35 lerin reflektör sistemlerinin açık ya da kapalı olmasının etkisini henüz bilmiyoruz.. Bu bizi çok sıkıntıya sokacaktır.. Diyelim S-400 ü açtık ve kurduk.. X band, S band ve alındıysa L band radarı var.. X band F-35 i normal şartlarda 40km den hedefleyebilir ancak S band 40 km ve altındaki mesafeye geldiğinde görebilir.. VHF ve L band ise daha başarılı 100km cıvarında görebilir ancak reaksiyon mesafesi inanın 40km ve altı olur… Yani F35 her zaman S-400 e karşı avantajlı.. Sonuçta Rus ve Çin bir çok radar sistemi üretiyor F-35 leri yakalamak için.. Ancak sorun şu: Tespit etmek sorun değil radar veya kızılötesi cihaz görüyor F-35 i ancak izlemek, hedeflemek ve vurmak bu radarlarla sorun oluyor çünkü F-35 bu sistemlerin herhangi birine elektronik olarak veya silahla saldırı yaparsa zincir kırılmış ve F-35 de yakalanamamış oluyor olay bu yani… F-35 i yapanlar tüm bu karşı savunmayı düşünmüşler.. Bunu anlatan ABD li pilotlar var..Sonuçta kahvehane konuşması yapıp evet S-400 ler F-35 i görüyor ama sormak lazım ne kadar mesafede iken? Pat diye 50 veya 60 km den füzeyi çaktı mı S-400 ne yapacak hangi sürede reaksiyon verecek merak ediyorum…
Yunanistan ın Fransadan RAFALE uçakları alması önemli ancak bunlara karşı da teknolojik cevaplarımız var ve F-16 lar bunlarla başa çıkabilir hem pilotaj hem de yeni konulacak teknolojilerle.. Mesela onlarda Meteor füzeleri var AESA radarları ve savaş sistemleri var biz de de AESA olacak, savaş sistemlerimiz de harika ve Meteor füzesine (100km menzil) şimdilik AMRAAM larla ancak yakında kendi ürettiğimiz Bozdoğan (25-30 km görüş içi füze ancak bana göre bu da 60-70 km lere gider sonunda) Gökdoğan (Görüş ötesi füze) hava-hava füzesi ile karşılık verebiliriz.. Menzil 65 km deniyor ancak ben daha fazla olduğunu ve Amraam120C-7 seviyesinde 100km veya ötesi olduğunu düşünüyorum.. Çünkü bunları yapan Tübitak SAGE standardı böyle söyleyince ortaya çıkmış oluyor.. Unutmayın hava-hava füzeleri füze teknolojilerinin Nirvanası dır.. Yaparsanız artık en iyisiniz demektir.. Ayrıca Yunanistan en fazla Fransızların SCALP ve EXOCET füzelerine güveniyor (du) ancak şimdi biz de de SOM ve SLAM-ER füzesi var ki SOM kendi yapımımız.. Ancak SCALP ve EXOCET füzelerini bildiğim sadece Mirage 2000 uçakları kullanabiliyor.. Katar Rafale aldı dolayısıyla buyuk ihtimalle Konya Anadolu Kartalı 2021 tatbikatına bu uçakları getirecektir.. Tüm sistemlerimiz bunlara göre test edilecektir..
Kısaca F-35 dengeleri bozacak bir uçak.. Israil li savaş pilotları F-35 i kullandıklarında yaptıkları yorumlar ilginçti.. Uçak ve sistemleri için olağanüstü deyimini kullanmışlar ve Israil den havalandıklarında tüm ortadoğunun her türlü sistemini gördüklerini ve IRAN dahil bir çok ülkenin üzerinde uçup görünmediklerini üstü kapalı ifade etmişlerdir.. Özellikle son version yazılımın Türkiye ye verilecek F-35 lere yüklenmemesini de ifade etmişlerdir.. Biz de onların ekmeğine yağ sürmüş ve stratejik davranmadığımızı göstermiş olduk.. F-35 ile ilgili kötü yorumlara sakın inanmayın şöyle kötü böyle kötü diye.. Evet ilk zamanlarda yeni geliştirilen bu tür ileri teknoloji araçlarda daha kullanıma girmeden testlerde bir çok eksik ve hata olur ki oldu da ama şimdi karşımızda çok çok iyi bir savaş uçağı var inanın..Ve it dalaşı için değil siz onu görmeden sizi vurma üzerine odaklanmış bir teknoloji var karşınızda..5. nesil ile birlikte bu it dalaşı da sona ermiş oluyor .. Yoksa F16 eğer F35 i görürse vurulmadan zaten F-35 in hiç şansı yok ama mümkün değil bu şimdilik…
Eğer ortada Yunanistan ve istediği F-35 ler olmasa idi F-35 i almasak ve kendi uçağımızın yapımını beklesek sorun olmazdı.. Ancak uçağımız üretilene kadar F-35 i alacak bir Yunanistan Doğu Akdeniz de her türlü oldu bittiyi gerçekleştirme azminde olacaktır.. F-35 lerin operasyonel maliyetleri vb tabii ki F-16 dan yüksektir hatta savaşa hazırlık oranları da zaman içinde sorun da olacaktır ancak hiç bir şey böyle bir hata yapmamıza ve F-35 in kötü taraflarını dedikodu şeklinde sürekli öne getirip kendi kendimize tatmin olmamıza sebep olamaz.
F-35 lere karşı yapılacak en iyi karşı tedbir şu olacaktır.. : Eğer elimizde AESA radarlı son teknoloji F-16 larımız yoksa Katar ın rafale lerini bizimkiler uçurabilir ki şaşırmamak lazım. Veya Aselsan EIRS radarları + AWACS larımız ve F-16 larımıza Aselsan ın takacagi AESA radarı.. F-16 lara gokdogan ve Bozdogan hava-hava fuzelerimiz de takilirsa işte o zaman F-35 in işi çok zorlaşır.. F-16 ve AWACS birlikte çalışmasıyla F-16 fuzeyi atesler AWACS lar da yonetir olay da biter.. ABD den belki alınacak yeni Block 70 F-16 lar da aynı katkıyı fazlasıyla yapar. Hava ve Yer AESA radar ve diğer teknolojilerle EGE üzerinde istersek bu F-35 le re fazlasıyla bela olabiliriz. Tabii bu ASELSAN ve subaylarımız ile pilotlarımız sayesinde olur. Bu konulara tekrar geleceğiz.
Alçak irtifa hava savunma füzesi Hisar A+, Orta irtifa hava savunma füzesi Hisar O+ ı halihazırda yapmış bir ülke olarak uzun irtifa eksiğimizi acilen tamamlamak için aldığımız S-400 yerine F-35 i alıp yanında kendi uzun irtifa hava savunma füzemizi yapmamız en akılcı olanıydı.. Bu arada Hisar projesinde son aylarda önemli ve yurt dışından temin edilen bir parçaya ambargo konuldu. Bu parça yaklaşma sensörü idi ve bizim mühendislerimizin tecrübesi ve birikimleriyle bu parça Türkiye de üretildi ve sistemlere takıldı..
Bu arada Libya nın Tunus sınırına yakın bir hava üssünde bulunan TSK ya ait Hawk hava savunma sisteminin BAE ye bağlı ve Mısırdan kalkan uçaklarla belli bir mesafeden vurulması sonucu TSK Hisar A füze sisteminin yeniden ihtiyaca göre güncellenmesi ve geliştirilmesini istedi böylece Hisar A yerine füze Hisar A+ oldu.. Büyük ihtimalle de bu sistem Libya ya konuşlandırılacak.. Unutmamak gerekir ki sadece S-400 ü kullanarak hava savunma yapamazsınız… Alçak ve Orta irtifa füze sistemlerinizinde olması gerekir.. Bunlarla S-400 ü korumanız da gerekir..Ve mutlaka S-400 gibi sistemleri yüksek ve stratejik bir konuma yerleştirmelisiniz aksi halde alçaktan gelen füze veya uçakları GÖREMEYEBİLİR hatta göremez bile demek mümkün …
F-35 i almak demek göbekten ABD ye bağlanmak demek ancak öyle bir silah ki Yunanistan ı bir anda hem moral hem de stratejik açıdan bizim önümüze geçiriyor ve avantajı onlara veriyor ve oldu bittilere müsait ve cesaretli duruma getiriyor karşımızda.. S-400 ü kenarda tutacağımıza F-35 alıp kenarda tutmak çok daha iyi değil mi.. kendi uçağımız yapılır ve istemediğinizde F-35 i kullanmazsınız.. O zamana kadar zaten uzun menzilli hava savunma füzelerimiz de yapılır… Üstelik savunma sanayi şirketlerimiz F-35 in 1000 e yakın parçasını yapıyor ve 9-10 milyar dolar kazançları olacak bu projede ..
Şu an askeri teknoloji açısından 2 eksiğimiz var: Biri yüksek irtifa hava savunma sistemi ve 5. Nesil savaş uçağı ile Jet motor teknolojisi.. En son kara konuşlu elektronik savaş teknolojisi sistemi Aselsan KORAL ın hava da ki çok daha ileri versionu olan SOJ (Stand Off Jammer) un projesi için 4 adet Bombardier Global 6000 uçağı alıp şu an modifiye ediyoruz bu askeri sistemlerle ki bu zaten başlı başına olay.. (Bu teknoloji avrupa da bildiğim kadarıyla sadece ingiltere de var)
Bu arada kendi savaş uçağımız konusunda eksik olduğumuz bence tek konu motor.. Şu an ABD den 5 adet F16 motoru alındı ve şimdilik bu motorlarla başlanıyor çalışmaya.. İngiliz BAE Systems ve Rolls Royce ile bir takım anlaşmalar görüşmeler yapıldı geçmişte ve birileri illa yerli şirket olsun diye TR Motor firması ile yapacağız diye tam 2 sene kaybettik bu konuda…Rolls Royce a bu motorun tüm haklarını TR Motor a vereceksin denince onlarda kabul etmediler 2 yıl önce ve proje 2 yıl gecikti.. Uçak jet motoru yapmak da sorun çözmüyor çünkü eğer F-35 gibi görünmez uçak yapmak istiyorsanız motor çıkış egzos kısımlarının da kızıl ötesi veya radar lar da görünmemesi lazım.. Rusya Su-57 motorlarında bu sorunu hala çözemedi.. İlk su-57 yi üretti ve kullanıma sundu ancak motoru 2022 de değişecek.. Yani orasını halletmezseniz uçağınız maalesef görünüyor..! Biraz ingiliz firmaları biraz Ukrayna biraz da Kale Grup sonunda bu sorunu da çözerler zamanla.. Nasılsa şimdilik 5 adet F16 motoru aldık ve işler devam ediyor.. Kendi muharip uçağımızın diğer tüm sistemlerini zaten yukarıda saydığım harika firmalarımız yaptı… yani elimizde bu teknolojiler tamamen var.. Eksik bir tek motor.. Uçağı inanın F16 motoru ile 2-3 sene de çıkarırsınız ancak hiçbir işe yaramaz… Sensör, aviyonikler, radar, görüntü, savaş sistemi ve yazılımları vs vs olmasa yine dediğim gibi uçak değil MARTI yapmış olursunuz..
Burada şunu da ilave etmem lazım.. Baykar ın TB2 ve yeni TIHA sı Akıncı da sırayla Avusturya ve Ukrayna motorları var.. Halbuki hep söyledim TUSAS ın bu konuda yaptığı PD170 dizel 170 BG motoru zaten ANKA da çalışıyor ve diğer Akıncı için de bu kullanılabilir.. (Bu arada TB3 de bu motorun kullanıldığını da belirteyim. Nihayet yani) Bunları kullanabilir ki sanıyorum test yapıyorlar şu anda.. Bunları yapmaları bu firmaların gelişimlerine de olumlu yansıyacaktır.
Geçen yıl 2019 teknofest yazımda Baykar TB2 nin neden avusturya motoru ve kamera olarak kanada yapımı cihazı kullandığını sorgulamıştım.. Karabağ savaşında kanada bu cihazların satışına ve kullanılmasına engel koyunca Baykar hemen Aselsan ın CATS cihazını ve şimdi de motorda TUSAS ın çözümünü kullanmaya yöneldi..
Birkaç sene içinde yüksek irtifa hava savunma füzelerini yaparız.. Şu an 100+ ve 150+ km nin menzilindeyiz. Özellikle Kale ve Tubitak ın füze motor teknolojilerinde yaptığı çalışmalarla çok daha iyi seviyelere geleceğiz yakında.
F-35 i aldık aldık almadık o zaman F-16 ları 4+ veya 4.5 seviyesine zaten getiriyoruz ki bu ömürlerini de kabiliyetlerini de uzatıyor.. Bu uçaklarla ve AWACS + EIRS radarlarımızla F-35 le biraz olsun başa çıkabiliriz şimdilik diye düşünüyorum.. Sonuçta Yunanistan F-35 le bize bir saldırı yapsa dahi bunun kendisine nasıl bir zarar vereceğini de hesaplaması gerekir ki bunu da yapmayacaktır ancak bu uçaklarla kedinin fareyle oynadığı gibi bizimle oynayacak ve propaganda yaparak moral bozup azmimizi kırmaya çalışacaktır.. Bizim farklı cevaplarımız tabii ki olacaktır..
ABD nin batı trakya da üs kurması da artık bize kara savaşı konusunu kapatmıştır.. Tabii şu an için çünkü genelde ABD gelir ve aniden çıkar gider ! Hepsi de bizimle başbaşa kalır. Yani savaş veya çatışma olacaksa öncelikle hava da ve deniz de olacaktır.. Kara ve deniz de öndeyiz ancak hava da son yıllarda Yunanistan bizimle neredeyse eşit duruma gelmiştir.. Özellikle tecrübeli pilot sayımızdaki 2016 darbe sonrası azalma ve eski tecrübeli pilotların çağrılması sonucu ne durumda olduğumuzu bilemediğimden bu da bir zayıflıktır bizim açımızdan… Rafale uçağı alması bir artıdır ancak bu sayıda (18 adet ama neredeyse 12si kullanılmış) denge bozulmaz ama F-35 alırsa işimiz çok zor olur..
S-400 e gelirsek …S-400 bir hataydı.. Üstelik teknolojisini vermeyecekler.. Verecekler diyen yalan söylemekte bilesiniz.. İbrahim Kalın konuştuk Ruslarla onlarda tamam dedi diye ifade etmişti ancak tamamı yalan maalesef.. Rusların resmi haber ajansı TASS açıkladı : Rus yetkililerle konuştuk kısmen bile olsa teknoloji transferi yok ! ..demiştir.. Zaten elindeki en iyi sistem bu rusların onun da teknolojisini bir nato üyesine neden versin ki.. İbrahim Kalın ve diğer yetkililer milletin gazını almak ve karşı çıkanları engellemek ve medya da ki savunucularına güç vermek istemiş ama maalesef koca bir YALAN..
Ayrıca Patriot istedik ABD vermedi diyen yetkililerin son çıkan bir belgeyle yalan söyledikleri de ortaya çıktı.. Hem Trump hem de bizim yetkililer yalan söylemişler bu konuda… Aralık 2020 de ortaya çıkan ve 2018 de ki bir belgede bize Patriot vereceklerini ve Kongre ye sunulduğu ve belli süre itiraz gelmediği için kabul edildiği ancak teknolojisinin aynen S-400 de ki gibi verilmeyeceği ifade edilmiş.. ABD liler Patriot teknolojisinin İngiltereye dahi verilmediğini de söylerler.. O zaman bizdeki yetkililer ABD nin Patriot satma iznini memnuniyetle karşılamışlardı ama S-400 ü de alacaklarını belirtmişlerdi bilesiniz.. Aslında S-400 ve Patriot ların her ikisinin de teknolojisi verilmiyor ve biz hangi akılla ve kimin kararıyla gidip S-400 aldık sormak lazım.. Denilecek ki biz 2017 de S-400 konusunda anlaştık .. Bozarsınız olur biter kaparoyu yakın ne kadar dı 500 milyon USD mıydı.. Bakın şimdi hem ortalık karıştı hem de 2.5 milyar doları yakmak üzeresiniz ! …
Unutmamak lazım ki bizim mühendislerimiz zaten Hisar A+ ve Hisar O+ ı yaptılar.. İhtiyacımız olan yüksek irtifa hava savunma sistemi olan S-400 gibi Hisar U (Siper) sisteminin de yapılması ki aynı algoritma ların benzeri olacak.. Füze motor yardımını ukrayna dan yardım alırsınız olur biter diğer tüm teknolojileri Tubitak SAGE ve veya Roketsan halletmiş durumdalar zaten… Sonuçta en fazla 100km menzilli yapmak istiyoruz bunu bilelim…
Sanki Rusya nın uçağını düşürüp yaşanan gerginlikleri sona erdirmek ve Rusya nın güvenini kazanmak ya da Putin in bize karşı olan düşüncelerini değiştirmek için S-400 almışız gibi geliyor bana.. O zaman TV ler de ve basında yazılanları hatırlıyorum da işlerin buralara geleceği hesap edilmemiş ve farklı hesaplar içine girilmiş ülke yönetiminde bulunanlar tarafından…
Elimizde S-400 mü F-35 mi olsun derseniz kesinlikle F-35 derim.. Eğer Yunanistan a F-35 verilirse işler biraz değişir. ABD bunu biliyor ve bekliyor.. Biz teknolojimiz ve savunma sanayimiz ile bu F-35 lere bir şekilde yeni radar, sensor ve füze teknolojileriyle karşılık verebilirsek bu inanılmaz bir şaşkınlık ve zaafiyet de yaratır ABD ve Yunanistan için.
Buna ek olarak F-35 in de yunanistan a tamamının verilmesi uzun zaman alacaktır. Bu nedenle de bizim hızlı bir şekilde KAAN savaş uçağımıza da odaklanıp ilk versionunu onlardan önce Hava kuvvetlerine teslim etmemiz de önemli.
Bundan başka hemen hiç vakit kaybetmeden özellikle doğu Akdeniz de ki tüm ülkelerle dostluk kurulmalıdır.. Bu bize çok iyi stratejik fırsatlar verir.. İdeolojik egolarımız ve saplantılarımız yerine Türkiye ve Ülkemiz insanının menfaati düşünülmelidir..
Ve bunlar hemen çözülüp bir an önce hatta aynı anda Eğitim , Ekonomi, Hukuk ve Adalet sistemimize acilen odaklanılmalı ve Türkiyemiz insanlarımızın tümünün menfaatine özgür bir ortam ile özgür bir yaşamın olduğu bir ülke konumuna getirilmelidir..
Sağlıcakla Kalın..
Selcuk Celik
Selçuk Çelik Defence İntelligence News vari analiz ve yorumlar olmuş. S-400 ‘ler ve F-35 ikiside teknolojik olarak gerreksinim. 10 yılları alacak yerli üretim sözkonusu. Türkiye ve İsrail bu coğtafyada ABD için vazgeçilmez konumda. Türkiye’nin sivil alanda yumuşak gücünü kullanarak askeri gücünü kazanıma çevirmesi gerekiyor.
Teşekkürler..S400 e ihtiyacımız yok.. 2-3 seneye benzerini yaparız.. F35 i alıp hangarda tutsak bile çok faydası olur..
Okudum. Anladım. Acaba yukarda kiler ?
Bir deneyelim dediler .. Ama pahalıya mal olacak hepimize.. Umarım olmaz..
Abi yazdıklarını okudum çok güzel anlatmışsın peki bizim test aşamasında olan anka3 stealth İHA yunanın gözünü korkutmazmı sonuçta oda radara çok az gözüküyor 1.2 ton mühimmat taşıyacak
Çok korkutur.Derin darbe yapar F-35 gibi.