COM, DCOM, COM+, MTS den HTTP ve HTTP web servislerine (SOAP, REST, RPC-XML) bir yolculuk (1. BÖLÜM)
3 bölümden oluşan yazımızın 1. bölümüne hoşgeldiniz !
COM, DCOM, COM+ ve MTS Microsoft teknolojileridir ve şu an için artık LEGACY uygulamalar ve çok az sayıdaki ancak bazan çok gerekli NİŞ alanlardaki çözümlerde kullanılırlar.. Bugün onların yerine http web servisleri var.. Neden? Çünkü basit ve etkililer hakikaten.. Şahsen web veya mobil uygulamalarımda hep http kullanıyorum.. Ancak bazı kurumsal büyük firmalarda bir gün mutlaka karşınıza çıkabilir.. Ayrıca yazılım teknolojilerinde entelektüel bilginiz olsun diye de paylaşıyorum..
Kavramların bazılarının açılımlarını aşağıda veriyorum..
COM Component Object Model
DCOM Distributed Component Object Model
MTS Microsoft Transaction Services
Ancak karşınıza bir gün bir yerlerde mutlaka çıkabilir bu legacy microsoft uygulamaları..
Başlamadan windows 10 veya windows 10 pro da search kısmına DCOMCNFG yazıp enter e basın ve gelen ekrana bakın.. Orada en üstte Component Services var tıklayıp sonuna kadar acin ..Com+ Applications ve DCOM Config başta olmak üzere diğer kısımlarıda göreceksiniz..
DCOM COM un dağıtık bilgisayarlarda çalışan şekli.. COM+ ise COM un gelişmiş şekli.. COM+ DCOM un üzerine kurulmuştur mimari yapıda.. MTS ise DCOM ve COM+ a başta güvenlik ve authentication gibi özellikler ekleyen bir yapı.. Microsoft Transaction Services adı verilmiş ancak COM server demek doğru olur..
Kısaca önce COM dan başlayalım.. 90 larda ve 2000 lerin başlarında yazılım muhendisleri değişik yazılım dillerinde yazarlardı ve derlemeler sonucu DLL ler ortaya çıkardı.. Bu DLL cehennemi denilen bir olaya yol açar ve başka biri bu DLL in yeni versionunu ürettiğinde işler karışırdı.. COM ile istediğin hangi dilde yazarsan yaz bunu COM objesi halinde bir makinaya register ederseniz o makinada bu componenti istediğiniz başka bir dil ile yazılmış yazılımla çağırıp çalıştırabilme yeteneğine sahip oluyordunuz..
Bunun dağıtık işini de DCOM ile yaptılar.. COM tek bir makinada çalışıyordu DCOM ise ağdaki tüm bilgisayarlarda register edip hepsinde bilgi alışverişini sağlıyordu..
Bunların en büyük handikapı http 80 portu dile çalışmamalarıydı.. Bu da firewall vb arasında çalışmamasını sağlıyordu.. Ancak şunu da belirtelim: Web servisleri dahi yazsanız istediğinizde bu web servislerinin çalıştığı makinaya dahi ister COM+ client ister Server uygulamasını kurup bu web servislerinden çağırabilirsiniz !
COM+ da COM un gelişmiş bir şekli ile MTS ile birlikte ortaya çıktı.. DCOM un üstüne kuruluydu ve MTS de ona gerekli desteği sağlıyordu..(Güvenlik, authentication ve uygulamaların çalıştırılması object pooling vs vs desteği)
İyi güzel de yani bu neye yarıyor şimdi diye sormanız çok haklı bir soru olur..
Şimdi bu yazıyı aklınızda saklayın .. 2. Bölümde bununla hangi çözümleri ürettiğimizin bir örnek vaka durumunu anlatacağım sizlere..
sabırsızlıkla bekliyoruz hocam