COM+ DCOM MTS Örnek Vaka (2. BÖLÜM)
Bir adet Application Server ve bir veya birden fazla Document Server var. Yapılmak istenilen mevcut sistemde herhangi bir dokumanın client tarafından direkt share kullanılarak document server dan alınmasını önlemek ve buraya erişimleri engellemek. Dokumanlar sadece client larda kuracağımız bu COM+ in export edilen yazılımı ile server daki ana yazılımı konuşturarak uzaktan isteyerek yapılacaktır..
Share nedir derseniz windows makinalarda network e bağlıyken siz istediğiniz bir sürücüyü örneğin C sürücüsü veya bir sürücünün altındaki bir dizini bir isim vererek paylaşırsınız ve karşı taraf da bu share paylaşım a bağlanıp kendi tarafında buna bir de sürücü adı vererek örneğin K sürücüsü diye bağlanır.. Bu bağlanmada password set edilmişse bu password de mutlaka girilir ki bağlanılsın.. Ancak network e bağlı tüm makinalar bu share i görebiliyor.. Şifre yoksa anında bağlanabilirler vs vs..Bunu aklınızda saklayın..
Bunun için Application Server veya Document Server üzerinde .NET Framework ile yazılmış olan bir COM+ uygulaması yazmak ve bundan Export edilen (Nasıl export edildiğini göreceğiz.) Proxy yazılımının Foxpro veya .net veya diğer yazilim dillerinde yazılan uygulamaları kullanan client lara install edilip çalıştırılmasını sağlamak gerekiyor. Böylece COM+ uygulamasına istediğimiz Windows User ları ekleyip sadece bu kullanıcıların bu uygulamayı çağırmalarını sağlayabiliyoruz.
Burada eğer COM+ Server Application ını kurduğumuz bilgisayar ı doküman server olarak kullanacaksak fazla bir işlem gerekmiyor. Eğer Doküman Server ayrı bir bilgisayarsa o zaman sadece COM+ Server applicatin ını kurduğumuz bilgisayar dan Doküman Server lara share açmamız gerekir. Bu share i sadece COM+ Server Application ın kurulu olduğu bilgisayar görecektir. Ayrıca örnek olarak Application Server ın Windows 2000 ve sonrası veya eski Windows NT 4.0 (Option Pack 4) olduğunu farzedersek iki authentication mekanizması na da bakmak lazım:
- Eğer Domain kullanıyorsak ve tüm kullanıcılar Domain e authenticate oluyorsa o zaman COM+ Server Application ında Roles – Users da bu domain deki istenilen kullanıcı ve/veya grupları eklememiz gerekir. Bunun dışındaki ler bu COM+ Server komponentini kullanamayacaklardır.( Acces is Denied – Erişim Engellendi- mesajı alırlar )
- Bu server lar Standalone server ise o zaman Local Grup yaratıp kullanıcıları bu gruba ilave edip yukarıdaki gibi Roles – Users da bunları ekleyebiliriz. Ancak burada her kullanıcının kendi makinasına girerken kullandığı aynı isim ve password un burada yani Server da create edilmesi gerekir.
Bundan başka COM+ uygulamamızın properties kısmında domain veya standalone server üzerindeki bir account un bu COM+ uygulamasını çalıştırabileceğini belirten bir tanımlama yapmalıyız. Normalde Interactive user olarak çalıştırılmaktadır. Biz bir account create ederek bu account u kullanarak COM+ ı çalıştırmasını belirtmeliyiz. Ayrıca aynı account a diğer DOC Server bilgisayarında belli yerlere directory ve file creation yapması veya silmesi için haklar vermemiz gerekir. Aşağıdaki resimde COM+ uygulamasında bu account u nasıl belirttiğimizi görebilirsiniz. ( Bu account daha önceden yaratılmalı )
Bu VAKA örneğini görmüş olduk.. Şimdi sırada diyelim bu COM+ uygulamasını VB.NETveya C#.NET veya C++.NET ile yazdık o zaman Server olarak nasıl kuracağız ve export işlemini yapacağız vs vs bu da 3. Bölüm de..