Merhaba,
Konumuz son zamanlarda çok tartışılan ve TV lerde sıklıkla gördüğünüz görüntülü konferans sistemleri veya görüntülü görüşme ile Whatsapp, Telegram, Signal , Turkcell BIP, Cisco Webex (meetings) , Microsoft Teams vs vs gibi teknolojilerin nasıl bir altyapıya sahip oldukları ile biz bir şirket veya şahıs olarak bu tip altyapıların know-how dahil her bilgisine nasıl sahip oluruz u anlatmak.. Burada kesinlikle cloud yani bulut üzerinde yüklü Cisco veya Microsoft vb teknolojileri ve android play store veya apple store dan yazılımlarını indirip kullanmayı anlatmayacağım.. Bu tip bir altyapının tamamına siz kendiniz nasıl sahip olursunuz ve yapabilirsiniz konusunu işleyeceğim..
Bu arada sistemin tamamı sanal makinam içinde çalışıyor.. Ayrıca yurt dışı LINUX server üzerinde de kurulu ve çalışıyor.. Oldu da başımıza bir iş geldi böyle bir yazılıma ihtiyacımız var şimdilik aile olarak ; o zaman internet bağlantımın dış bacağının ilgili portlarını açıp , evde ki makinayı da açık bırakıp mobil tüm cihazlardan sistemi başkasına muhtaç olmadan kullanabilirim ! Veya yurt dışı server ım üzerinden kullanabilirim.. Hazırız yani felaket yönetimini biraz olsun yaptık !..
Biraz teknik konulara girip tamamen kendisi bu altyapıları kurabilmiş biri olarak size anlatacağım.. İşlemlerin çok fazla detayı var ve bazan internette bunları anlatan güzel dokümanlarda bulabilirsiniz ancak inanın çoğu eksik veya yanlış anlatıyor ancak oldukça da sonuca yaklaştırabiliyorlar..
Öncelikle yukarıda bahsettiğim firmaların çoğunun hatta tamamının çözümü ve hatta Turkcell BIP dahil SIP (Session initiation Protocol) kullanıyor.. Bu bir protokol ve haberleşmede belli bilgiyi belli formatta ana bilgisayara gönderiyor ve geri bilgi alıyor diye kısaca anlatalım.. Tabii bu kadar basit değil.. Aslında SIP bir VOIP yani Internet üzerinden ses iletimi teknolojisi.. Bilirsiniz firmalar VOIP telefonları alıp şirket içine koyar ve bunların bağlandığı ana merkeze SIP server koyar onu da isterse ki ister bir PSTN yani bizim dış arama hatları dediğimiz kısma bağlar.. Siz telefonu kaldırıp bir isim veya numarayı dahili gibi çevirip yurt dışı şirketinizdeki kişi ile internet üzerinden rahatlıkla konuşursunuz.. Eğer PSTN dediğimiz ev ve cep telefonunu arayacaksanız onu da PBX ve PSTN e bağlı SIP server ınız halleder ve o numaralarla da konuşursunuz.. Peki yurt dışı cep veya ev numaraları ile konuşma mümkün mü? Evet aynı sistemi yurt dışı SIP Server ınız üzerinden yapmanız mümkün.. VS vs ..
Böylece arama maliyetlerinizi çok düşürmüş olursunuz.. Şimdi bunları işte bu yukarıdaki yazılım ve altyapılarla şirket içi VOIP telefon yerine cep telefonları ile yapıyoruz…
Microsoft veya Cisco gibi firmalar bu kullanımları parasız versionlarında kişi sayısı ile sınırlı veriyor..
Hepinizin bildiği ve yazılarımda size anlattığım gibi daha farklı teknolojileri 4 yıl önce yazdığım android mobil yazılımlarında kullanmış idim. Orada WebRTC teknolojisini görüntülü görüşmelerde (STUN/TURN server kesin lazım) ve IM yani Instant Message dediğimiz anında yazışma ve chat uygulamasını da XMPP kullanarak yapmış anlatmıştım..
Şimdi başlayalım..
Ne yapacağız? Canlı görüşme ve toplu konferans, yazışma ve dosya paylaşımı çözümü yapmak istiyoruz..
O zaman
- Ejabberd Server (Whatsapp ve Turkcell BIP bunu kullanıyor)
- MySql, PostGre Sql veya MS SQL
- SIP Proxy Server (Presence ve Conference Server da dahil)
- Mobil (Android , IOS, Blackberry, Windows ve Mac Destekli) yazılımlar
- Http Upload Server
- Tümü Linux Server (lar) üzerinde olacağı için bu işletim sistemi kurulacak..(Ubuntu, Debian 9 veya 10 veya Cent OS olabilir)
- LARAVEL ve COMPOSER öğrenin..
- DNS ve Web Server kurmayı ve ayarlamayı öğrenin..
- C++ ve PHP bilin veya en azından okuduğunuz kodların ne yaptığını anlayın (Belki PHP daha çok bilmeniz iyi olur.. Ancak C++ bilmek çıkan bazı problemlerde bana çok yardımcı oldu söyleyeyim)
- GIT yükleyin makinanıza..
- Android Java ve IOS için Objective C yi biraz olsun bilinve debug yapmayı öğrenin.. Özellikle Apple cihazlar için Mac OS üzerinde Xcode da derlemek için 700TL verip Apple Developer olmanız gerek..
Bunlar en hayati olanlar.. Bu sistemin sorunsuz şekilde çalışmasına gelene kadar yaşadığım tüm problemler ve tüm çözümleriyle DNS inden Apache server ına tüm ayar dosyaları ve kullandığım tüm LINUX komutlarının dokumunu arşivledim bunu da belirteyim.. Yaklaşık 25 sayfa tutuyor..
Öncelikle kısaca daha önceki yazılarımda anlatmama rağmen whatsapp ın çok fazla özelleştirerek Ejabberd server ve http server ile Ejabberd in internal veritabanı MNESIA yı da çok fazla özelleştirerek kullandığını;
Turkcell BIP in ise yine Ejabberd Server ı IM yani mesajlaşmada ve dosya paylaşımında da http server kullandığını, görüntülü görüşme için de LINPHONE kütüphanelerini ve yine LINPHONE SIP Server kullandığını belirteyim.
2. Bölümde Kurulumlara başlıyoruz.. Hazır olun !
Selcuk Celik
Merakla okuyoruz. emeğinize sağlık, teşekkürler hocam.
Harika..