Sosyal Medya İzleme ve Etkileşim Uygulamaları konusunda sizlerle bu makalemi paylaşmak istedim..
2012 yılında işimden ayrıldıktan sonra 14 ay kadar iş bulamadım.. Oturup ağlayacak değiliz ya.. Sosyal Medya yazılımı projesi yapmaya karar verdim..
Hem web tabanlı hem de mobili HTML5+CSS teknolojisiyle destekleyecekti.. Aynı zamanda Türkçe ve İngilizce yi de destekleyecekti..
En altta ürünün tam video sunun linkini paylaştım..Altta ise web tabanlı uygulamanın 2 örnek ekranını ve mobil ekranın örnek görüntülerini paylaşıyorum:
Resimlerin üzerinde sağ tıklayıp yeni sekmede açarsanız daha iyi görebilirsiniz..
Nasıl bir yazılım bu? Aslında Sosyal Medya CRM Analitik ve Etkileşimi de diyebiliriz.. Sosyal medya da Booking.com , Expedia.com, Tripadvisor.com, sikayetvar.com vs vs akliniza gelebilecek her yer olabilir ve bunun yanında facebook, twitter, klout.com gibi skorlama siteleri vs vs gibi 15 e yakın mecradan verileri 24 saat alıp veritabaninizda özel işlemlerden geçirip tutuyorsunuz..
Hatta keyword dediğimiz anahtar kelimeler veriyorsunuz ona göre bu verileri çekiyor.. Bu firma bazında veritabanindaki ayarlara girerek oluyor.. Her şey veritabanina ve oradaki ayarlara göre çalışıyor..Buna ek olarak kişisel web siteleri de dahil şirketlerin web sitelerini de otomotivden, inşaat a kadar ekleyip oralardan da verileri alıp işleyip veritabanina kaydediyorsunuz.. İstediğiniz an bunlardan etkileşim metriklerini çıkarıp (yani müşteriler kaç soru sormuş kaçına cevap verilmiş, olumlu olumsuz değerler , kaç kişi like etmiş kaç kişi yorum yazmis, yorum yazanlar kimler, like edenler kimler vs vs) grafiksel PDF raporlari ortaya çıkarıyorum otomatik olarak..
Buna bir örnek: Bir firma bir mesaj paylaşıyor yani kampanya yapiyor diyelim ve arkasından bu mesaja veya kampanya ya gelen begeni, yorum her şeyi kaydedip sonra bundan analizlerle ROI çıkarıyor.. Yani bunun size getirisini analiz ediyor yazilim..
Veriyi alır almaz hangi dil olduğu analiz edilip sonra duygu analizi de yapilip veritabanina yaziliyor..
İnanılmaz bir veri oluşuyor.. Ayrıca herhangi bir şirketin marka olmuş bir ürününü alert olarak tanımlayıp bu ürünle ilgili olumsuz yorumlar örneğin %5 i geçerse uyar bizi diye ayarlamalar var..
İstenilen an olumsuz yorumlari görüp web tabanli yazilimdan hemen ilgili sosyal medya sayfasina gidip kişi veya kişilere cevap yazabiliyorsunuz..
Toplam 15 adet toplayici dediğimiz collector yazilimlar var ve bunlar servis olarak windows makinada çalışıyor , tanimlanan sürelerde otomatik olarak verileri ilgili yerlerden devamli topluyor.. Bir algoritmasi var ve eski topladiklarini toplamiyor ki bu da kolay mesela tarih ve saate bakiyor…
Özellikle facebook ve twitter API lerini orada uygulama tanimlayarak kullandiğimiz için bu firmalar zaman zaman politika değişikliğine gidip kisitlamalar yapabiliyorlar.. Örneğin Twitter IP kisitlamasi koyuyor ve 1 saat içinde ancak 180-350 adet veri alabilme izniniz var.. Bunun çözümünü de kendi US robotics yazilimina bu tür kisitlama için karşıdan veri gelmediği anda ki size bu siteler bir hata mesaji döner siz bunu degerlendirip bu modeminize reset çekiyorsunuz.. Bu yaklaşık 40 sn max sürüyor ve yaziliminiz bu reset kodlarini modeme gönderiyor ve 1 dk sonra yazilim tekrar verileri almaya başlıyor.. Sebebi sabit IP kullanmamanın avantajıyla modem her bağlandiginda farkli bir IP aliyor ve kisitlamadan o an kurtuluyoruz..
Yazılım web tabanli çalışan SAAS di.. Yani cloud da veya serverlarda her şirkete bir login bilgisi verilerek çalışması için tasarlanmıştı.. Toplayici yazilimlar ise windows servis olarak çalışan yazilimlardı.. sikayetvar.com veya tripadvisor , booking gibi web sitelerinden veriler HTML parser yazilimi bizzat kodlanarak aliniyordu.. Bunun için web sitesi analiz edilip sayfalarin HTML leri çikariliyor, sayfalama varsa değerlendiriliyor ve bu analize göre yazilim yazilarak sayfadaki özel veriler veritabani ayar dosyasina yaziliyor ve bu ayarlara göre web sitesindeki verileri 5-10 saniye de aliyor işlemden geçirip veritabanina kaydediyor.. Zaman zaman alinan verileri inceleyip web sitesinde HTML taglarinda veri değişikliği varsa o zaman mutlaka yeniden kodlamayi gözden geçirmek gerekiyordu..
Veriler resimde de görüleceği gibi toplandiği andan veritabanina yazilacağı ana kadar bazi işlemlerden geçiyordu.. Bunlardan en önemlisi dil işleme yani hangi dil ile yazılmış ve semantik yani duygu analizinin yapilmasi.. Dil işleme de Babel ve Zemberek kullandim, semantik analizde ise SVM algoritmalarindan birini kullandim.. Bu algoritmalarda bazi iyileştirmelerde yaptim kaynak kodlari elde olunca kolay oluyor.. Resimde yine görüldüğü gibi bu yazılımı kurumsal firmanın CRM i ne de bağlayabiliyoruz 🙂
Bu veri aldığım yerlerle ilgili önemli bir konu: Bu işi yapan büyük firmalar expedia, booking vb sitelerle veri anlaşması yapıyor ve verileri para karşılığında alıyor… Ben buna hiç girmeden HTML Parser yazılımımla 5 saniyede veriyi çekiyordum kusuruma bakmasinlar veri orada duruyor herkese açık yani..
Teknolojik altyapısında ne var diye merak edenler olabilir..Yazılımın tüm parçaları tamamen C# ile yazıldı.. Veritabani MS SQL idi..
Daha sonradan Türkiye de bu işleri yapan firmalar çıktı… Oldukça da iş yaptılar ve hala da yapıyorlar..
Yabancılar ise en çok kullanilanlar.. Socialbakers.com, Hootsuite, sproudsocial.com gibi büyükler var hatta IBM in bu konuda iyi bilinen bir yazılım ürünü de var.. Bunlari Türkiye de ki Ajans lar distributor olma adi altinda alip bedava kullanip müşterilerine satıp bir de para kazanıyorlar araba yüküyle… Ne fark var bunlarla diye soran olursa: Ürünün fonksiyonlarında fark yok fazlası bile var ancak bu olay bir paketleme ve pazarlama olayı o da bende yokmuş diyorum…
Bu ajans lardan bir kaçına gidip ürünümü konuşmuştum ama tam hayal kırıklığıydı.. Ben en üsttekinden randevu alıyorum beni davet ediyor ve gittiğimde de yeni işe başlamış birini içerideki cafesinde benimle görüştürmeye çalışıyor kendisi gelmiyor bile..
Sonuçta yatırım veya finans kaynağı ya da kullanacak yer bulamayinca bende projeyi sona erdirdim..
Ürünün video su aşağıdaki linkte bakalım siz ne düşünüyorsunuz? En azından hem ben inanılmaz bilgi ve beceri kazandım hem de bir çok insana bu bilgileri verdim ve paylaştım..
Kalın Sağlıcakla..
Selcuk Celik