LINKEDIN paylaşımları ve selcukcelik.org BLOG uma gelen email ve mesajlar ve ordan burdan..
Bir çok kişi beni yazdığım yazılardan , paylaşımlarımdan ve diğer kişilerin paylaşımlarına yaptığım yorumlardan az çok tanıyor.. Zaman zaman oldukça sert yazdığım, bazan acımasız eleştirdiğim bazan da yazıp yazıp yayınlamadan sildiğim paylaşımlarım oluyor.. Burada yazacaklarınız ve etkileri oldukça fazla olabilir.. Yazıyorsanız dikkatli olun ben yazıyorum ve çok dikkatliyim… Yarım bilgili olmayın…
Bugün; yazılım ve donanım teknolojileri ile savunma sanayii teknolojileri konusunda linkedin de yapılan paylaşımlara yaptığım yorumlara ve selcukcelik.org isimli web blog uma gelen mesajlar ile gençlere ve teknolojiye meraklı kişilere tüm bunlarla ilgili yorumlarımla ilgili bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Makalem mühendisler ve meraklılar içindir.. Gerisi okumasın lütfen…
Selcukcelik.org blog um dan başlayayım.
En fazla Escooter teknolojisi ile ilgili emailler aldım. Altyapısını üreten, kendisi yazmak isteyen, nasıl bu işi yapacağını soran, fikri olup bana fikrimi soran o kadar çok ki … Yazılımlarını kırarak teknik inceleme yaptığım 4 firmadan 2 sinin yetkili ve yazılım uzmanı beni aradı.. Biri değiştirdik dedi baktım yetersiz idi ve hala verilere ulaşıyordum..ses çıkmadı onlardan.. Diğerinin genç yazılım uzmanı ne yazdımsa kabul etmedi ve açık olmadığını iddia etti.. Nihayet anladı ya da ses çıkmayınca ben öyle anladım…. Ama hala fix etmediler..
Computer Vision ile ilgili yani plaka tanıma sistem yazılımı ile ilgili de kod isteyenler oldu veya bizimle çalışır mısınız? diye soranlar oldu.. Yardımcı oldum …
Blockchain ile ilgili yazılımımı kaç paraya satabileceğimden kendilerine çalışmak isteyip istemediğimi soranlar oldu..
Görüntülü görüşme yazılımlarıma fiyat biçen veya teklif verenler oldu.. Ayrıca kendileri bu tür yazılımları yapmak istediklerini ve bunun teknoloji altyapısının ana ve alternatif sistemlerinin detaylarını içeren dokumanı yapıp kendilerine ücretle vermemi isteyenler oldu..
Elektronik imza yazılımının kaç paraya mal olabileceğini ve yazılımın devlet tarafından nasıl onaylandığını soranlar oldu…
VS VS ..
Gelelim LINKEDIN de bu ve benzer tüm konularda yapılan ve benim yaptığım paylaşım ve yorumlar ile ilgili neler yaşadığıma…
Bu ve benzer konularda kendi yaptığım paylaşımlara negatif veya itiraz yorumu yapan veya başkasının paylaşımına o öyle değil böyle şeklinde yaptığım yorumlara karşılık tartışmalarla ilgili olarak kendisini uzman, yazılım mühendisi , full stack developer, senior bilmemne, ceo, cto diye title nitelendiren paylaşımcılar çoğu paylaşımlarını silerek kimisi de bir daha yazmayarak ortadan kaybolmayı seçtiler.. Bir tanesi dahi çıkıp evet haklısınız deme yolunu seçmedi ne yazık ki..
Bunlar ne idi bakalım mı? Not: Bunların çoğunu makaleler şeklinde de blog um da paylaşmıştım !.
Borsa Istanbul un finans alanında ilk olarak blockchain i milli ve yerli bir yazılımla yaptığını iddia eden koca koca title a sahip kişiler ve bunların paylaşımlarını LIKE – begeni yagmuruna tutan içinde çoğu bilişim dünyasının önemli isimlerinin olduğu kişiler.. E… isimli bir teknopark şirketi ve sahibi ile teknik yöneticileri bana iddia üstüne iddia ettiler biz yaptık hem de 3 senedir bununla uğraşıyoruz diye.. Ben de çalışan altyapılarının bunu yapamayacağını gördüğümden hayır dedim.. Ve olmayacak bir video buldum bu arkadaşlar sunum yapıyor bir kamu kuruluşuna ve sunumun bir köşesinde küçücük kodlar var.. Oradan yola çıkınca açık kaynak kodlu EOS blockchain kullandıklarını gördüm.. Söyledim paylaştım hepsi ortadan kayboldu..
Micsosoft Turkiye den M.K. ile Veripark ve BKM sertifikaların blockchain de tutulması ile ilgili ballandıra ballandıra nasıl büyük ve önemli bir iş yaptıklarını hem Seattle hem de Turkiye de çalışıp bunu yaptıklarını ortaya dökünce bana yine araştırma doğdu.. Ethereum u klonlamışlar ve akıllı kontratla yapmışlar.. Aynısını kendi yazdığım blockhain ile video sunu da çekerek nasıl kolayca yapılabildiğini anlattım.. İşin teknik altyapısını yine gözlerden kaçırıp sanki yeni bir yazılım yapmışlar gibi anlatınca insan yerinde duramıyor…
Yine blockchain konusunda bir çok seminerde ortaya çıkıp konuşan avukat bir kadın ile onun paylaşımında yaşadığımız tartışma ve bu kişinin paylaşımını silip ortadan kaybolması.. Kısaca seminerlerde ne anlatıyorsunuz ki dedim.. Ülkemizde herhangi bir regulasyon kanun yok blockchain ve kripto para konusunda dedim.. Ayrıca siz blockchain de anlatıyorsunuz ve çoğu da hatalı veya kulaktan dolma dedim bu kadar…
Bir başka bilişim grubu var.. Başındaki kişi aslında bu tür kalabalıklar oluşturarak siyaseten bir yerlere gelmeye çalışıyordu ben de ona göre eleştirmiştim onları.. Sonra kendi üyelerinden biri teknolojik bir yazı yazmış.. Yazıyı sanki kendisi yazmış gibi yayınlamış.. Bakıyorsunuz böyle bir konuyu yazması mümkün değil yani.. Araştırınca yurt dışında bir üniversitenin yayınladığı bir yazıyı almış evirmiş çevirmiş kendi yazısı yapmış.. Açıkladım.. ortadan kayboldular.. Bir çok kişi like etmişti ne yazık ki..
Yine bir başka blockchain konusu… Bir çok kadın bir araya gelmiş ve kadın blockchain uzmanları vb bir platform kurmuş.. İnanın hiçbirinin altyapı bilgisi yok.. Yine kulaktan dolma ve moda olan bir yazılımla ilgili sosyalleşme olmuş bence… Kadın platformu nedir ya hem de blockchain de yani hiç anlamadım.. Kadınların bu tür platform kurmaları teknolojide beni çok güldürüyor aynısını erkekler kursa aynısını söylerim.. Biz bir arada çalışmalıyız… Sonra bunların içinden bir direktör konu hakkında konuşmuş ve bu mülakat olarak yayınlanmış.. Ben de hepsine itiraz ettim.. Ve sadece tek bir itirazı yazdım gerisini de kırmayayım diye yazmadım.. Veri madenciliğinin enerji sarfiyatını artırdığını ve bununla ilgili yeni algoritmalarla azaltım yoluna gidildiği benzeri bir açıklama.. Biz mining deriz ki kazma işidir bu.. Ne alakası var veri madenciliği ile size soruyorum.. Kazma işi de bitcoin de bir algoritma ile ortaya çıkarılan soruyu bilen madencilerin bloğu yaratma hakkı kazanması ve bitcoin kazanması olayı nerelere gelmiş… Paylaşımı yapan IK firması sahibi beni aradı.. Anlattım hayret etti.. Ben de nezaket olarak o istemese de paylaşımımı sildim.. Onun hayret ettiği bir çok şey vardı fakat en hayret ettiği de 2 gündür bu yorumuma kimsenin cevap vermemesi olmuş… Bir de yıkıcı teknoloji demişler yazıda.. Yok canım !.. Blockchain uzman sayısı yeterli olmaz ise yaptığınız yazılımların veritabanı yani zincirler bozulur patlarsa ve kimse onaramazsa o zaman blockchain sizi yıkar ona göre .. Bana göre Türkiye de büyük olasılıkla blockchain bu arkadaşları ve kendisini yıkacak bu gidişle…
Bu defa bir full stack developer ın react native ve flutter dart konusunda çok bilmiş edasıyla oraya buraya laf atması sonucu kendisiyle yaşadığım tartışma.. Sorduğum tek soru şu: Pokemon Go, whatsapp veya periscope yazılımlarından birini react native ile yaz ben de seni tebrik edeyim ve periscope ile başla dedim.. Bunu 1 günde yazmayı anlatan youtube video ları olduğunu ve pokemon go nun da oyun yazılımı olduğunu söyledi.. Ben de ona sana 10 gün veriyorum buyur yaz senden özür dileyeceğim dedim.. Ayrıca pokemon go nun da oyun programı olmasına rağmen animasyon tarafı hariç ki onu da basit programlama ile kit kullanmadan yapılabilecini ve tamamının hiç oyun kit yazılımım kullanmadan yazılabileceğini ve kendi yazdığım örneğin youtube video sunun linkini verdim.. Paylaşımını silerek kayboldu…
Bundan başka etraf Bigdata ve Veri bilimci ile doldu… Bakın blockchain de moda veri bilimi de .. Ancak veri bilimi o kadar -basit ki- aslında python ve biraz veri bilimi ile hangi algoritma ne yapar öğrenin o kadar.. Yok istatistik yok matematik miş.. Yok ya ! Sizin yüzünüzden bu hale geldi.. Sen neysen o da aynısını yapıyor hatta lise mezunu bir çok genç gayet iyi yapıyor en az sizin kadar.. o kadarsınız yani.. yok bootcamp lar falan ne diyeyim k….. python mython hemen kodlamaya başlayabilirsiniz.. ama blockchain zor geliyor ki hakikaten kodlaması çok zor yazan yok Türkiye de sıfırdan bunu bilin…. Ama ne yapıyorlar teorik konuları oradan buradan öğrenip uzman olup ahkam kesiyorlar.. Öyleki akıllı kontrat kodlaması bile zor geliyor sadece ballandıra ballandıra anlatıyorlar .. Peki akıllı kontratı yazan ne oluyor? İşte ona da blockchain yazılım uzmanı deniyor tabii yerseniz.. Yiyen çok..
Bir başka yaşı geçkin erkek kişi durmadan yapay zeka, machine learning ve tensorflow ile zaten yazılmış yazılımları değiştirip bak şunu yapıyor bak bunu yapıyor diye ortaya çıkıyor.. Geçen baktım title ı değiştirmiş AI uzmanı gibi bir şey yazmış.. Ona da iki yorum yapmıştım kem küm olmuştu.. Üzüldüm bir daha görsem de yorum yapmıyorum ama uçmaya başladı bilsin… Yaz kendi algoritmanı mesela adına da Regression of Ahmet veya Mehmet de açıkla yayınla görelim ne dersin..
Bu arada Türkiye de bir çok yabancı bilişim şirketinin içinde çok iyi konumlarda çalışan ve en sonunda ayrılıp çalışmayan veya emekli olan kişiler ve paylaşımlarını göreceksiniz.. Bunların %99.99 u mutfaktan gelmeyen, mutfağa girmiş ama girer girmez çıkmış, sürekli title a oynayıp çok para kazanmış tiplerdir.. Ve bir çoğu satış kökenlidir.. Bunların o çalıştıkları eski firmalarına bakıp bunları da teknolojide bir ŞEY zannetmeyin sakın.. Şiircidir bunlar.. Çalıştıkları zaman firmalarının ve mutfakta çalışan mühendislerin gücü ile en güçlü CEO, CMO vs vs idiler.. Şimdi hiçbir şey iken bir şey bile olamıyorlar.. Olmaya çalışıyorlar.. Yine kendileri gibi olanlarla webinarlar, online toplantılar organize edip bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.. Hiç inanmayın bunlara.. Çalışanları kullanıp politika ve yandaşlıkla buralara gelip çok para kazananlardır bunlar.. Bunların paylaşımlarına yazmaya hiç elim gitmiyor zaten.. Yerlerinde dursalar çok iyi ederler.. Taş yerinde ağırdır !..
Bunların dışında daha bir çok yazılım teknolojisinde bir çok yorumum ve ortadan kaybolanlar oldu.. Neyse..
En son Trakya universitesinden gençler buldu beni webinar yaptılar.. En çok sordukları yurt dışında çalışma ve kaç para kazanırız en sonra gelen ise ne öğrenelim… Youtube a IEEE Trakya yazın göreceksiniz…
Hem halen okumakta olan hem mezun olan hem de en yenisinden en tecrübelisine kadar herkesin okumasını istediğim noktaları buraya yazıyorum..
Çocuklarınıza küçük yaşta kod falan öğretmeyin bırakın dışarıda oynasınlar, zıplasınlar…. Maşallah hepinizin çocukları einstein olmuş.. evet okulda ders koyuyorlar .. yapacak bir şey yok.. çocuğunuz çok iyi de bilse anlamı yok inanın.. sadece diğer veliler karşısında egonuz şişer o kadar o da şimdilik..yıllar sonra görürsünüz ne anlarsınız ne demek istediğimi..
Kariyer günleri yapılan üniversitelerdeki gençlere tavsiyem.. IK yetkililerini çağırmayın hatta geldiklerinde dinlemeyin… Oraya kendi konularınızda mesela yazılım ve donanım konusunda şirketin en teknik yöneticisini çağırın.. Ona sorun ne soracaksanız.. IK cı size şirketin ne kadar şahane play station odası olduğunu, kahve imkanları, dinlenme odaları vs vs ile kariyer anlatır da geçiniz bunları.. Bak pandemi geldi naaber? Çocuklar şunu istiyor para ve yurt dışı.. Peki ne bilmeleri gerekiyor? İşte onu bilmiyorlar.. Halbuki onların en baştaki sorularının cevabi bu olmalı.. Ne öğrenmeli neleri bilmeliyiz hangi seviyede vs vs..
Bir başka konu da SCRUM AGILE konusu.. webinar da öğrencilere daha fazlasını anlatmak isterdim.. 1990 yılından bu yana toplam kalite ve hedeflerle yönetim yaklaşımından bugün agile konusunda kadar bir çok metodoloji ve yaklaşım geldi geçti.. Hepsi en iyi ve mükemmele yakın olan idi çıkaranlara göre.. Bana göre bunlar işini bilmeyen yönetici ve lider ile bunların ekiplerine yakışan bakın siz beceremiyorsunuz biz size bunu veriyoruz yapın demek.. Scrum ın daha iyisi yaklaşımını hiç isim vb vermeden kendi tecrübem ve tecrübelerimizle ekiplerimiz ve projelerimizde uyguladık bunlara bir de Lean yönetim ve six sigma karışımını da kendi yaklaşımımızla ekleyip başardık.. Sihir olan şey scrum değil sizsiniz.. En iyi scrum master olsa bile yanınızda bu sizi başarıya götürmez götüremez… Ekip kapasitesi ve ekibin lideri sihirdir.. Kullanmayın demiyorum.. Kullanın.. ama sihir sizde, scrum da değil..
Gelelim Proje Müdürü ve PMP olayına.. Hepsi hikaye.. Proje Müdürü 100 tane PMP ye sahip olsa ne olur ki.. Proje Müdürü mutlaka bizim sektörde mutfaktan gelmeli.. Yani yazılımı çok iyi bilmeli ve mutfakta çalışan olmalı.. Hiçbir yazılım mühendisi proje süreçlerinde böyle bir proje müdürünü kandıramaz… Sertifika proje yönetmez..
Projelerin başarıya ulaşmasının en anahtar noktası çok iyi gerçek yazılım mimarının o projede yer almasıdır.. Ekip kapasitesi ve metodoloji de bundan sonra gelen önemli kıstaslardır..
Sürekli proje yaparak deneyim kazanmak veya kazandırmak yerine ekibin kapasite ve yeteneklerinin artırılması odak olmalıdır. Böyle bir ekibi kimse durduramaz.. Bu da tecrübeli yönetici ve teknik ekibin görevi olmalı ve keyifle yapılmalı uygulanmalıdır..
Gençler; meraklılar; hepinize yazıyorum.. Bir; Herhangi bir OOP yani Nesneye yönelik Programlama yazılım dilini ileri dereceye yakın kullanın ve karmaşık en az 1-2 proje yapın ki içinde API, DB, Mobil, Web hatta IOT hepsi olsun, daha sonra bir mobil yazılım dilini öğrenin iyi derecede.. Bu sizin yazılım tasarımı yapmanıza da ileride katkı yapacaktır.. Tasarım her şeydir..Takım çalışması ve sorun takip açık kaynak kod yazılımlarını mümkünse kullanıp öğrenin.. Bundan sonra bekleyin ne çıkarsa ne öğrenmeniz gerekiyorsa inanın kısa zamanda öğrenirsiniz bu altyapıyla.. Her şeyi öğrenmenize gerek yok.. Ne olduğunu bilin yeter nasılsa öğrenirsiniz bu altyapıyla.. İlk yıllarınız nasıl yapılacağını öğrenmekle geçer ve ne zamanki yıllar ve proje sayılarıyla geçen zaman içinde neyi yapmanız ve kullanmanız gerektiğini de öğrenirsiniz.. Yani yöneticiler işi doğru yapar ki siz ilk başta bu yaklaşım ve algıdasınız sonra da liderlerin özelliği olan doğru işi yapmayı yani ne yi yapmayı öğreneceksiniz.. yazın bunları bir kenara.. Yok bu yazılım dili onu dövermiş yok böyleymiş.. inanmayın.. ne gerekiyorsa öğrenir yaparsınız..
Bundan başka bir de SAP yazılımı konusu var.. Onu da Trakya Universitesinden gençlere webinar da anlattım burada tekrar girmek istemiyorum.. Seveni ve para kazananı çok.. Bana göre değil belirteyim.. Ancak siz bir araştırın ve demedi demeyin..
Okul birincisi, okuldaki kulupler vb bunlar piyasada geçmez.. Ne bildiğiniz ve öğrendiğiniz ile ne yaptığınız önemli.. Pratiğe çok önem verin çok pratik yapın.. Çok fazla kod inceleyin..
Mutlaka yabancı dil öğrenin.. Önce okumayı ve konuşulanı anlamaya odaklanın .. Sonra konuşmaya.. Ancak akıcı konuşma için yabancı kolejden değilseniz mutlaka yurt dışında en az 2 sene kalmanız lazım..
Okuldan mezun olunca hemen yuksek lisans yapmayın.. 2-3 sene çalışın sonra yurt dışında bu işi halledin ve orada da işlere başvurun şansınız çok olur.. Bilgisayar ve Yazılım mühendisliği gibi diplomalar dünyanın her ülkesinde geçer.. tabii çok iyi altyapı ve üst yapınız olması kaydıyla yoksa lise mezunundan farkınız olmaz..
Github projesi yararlı olur mu? Olur.. Kendiniz yaptınız ise olur.. Aksi halde tecrübeli kişilere yediremezsiniz..
İki; Ayrıca okulun 3. Sınıfının 1. Veya 2. Veya en geç 4. Sınıfının 1. Doneminden başlamak üzere part time veya full time çalışmaya başlayın..
Bu 2 konuyu çözen gençler istediği hedeflere kolayca ulaşabilir.. Sihir yok bunda..
En son olarak herhangi bir seminer vb etkinlikte yazılım teknolojileriyle ilgili olarak konuşmacı olanlar içinde mutfaktan gelmeyen varsa hiç dinlemeyin size zararı bile olur.. Biz bunlara şiirci deriz.. Uygulayan lara ise tesisatçı..
Bugün piyasada sömürü düzeni vardır ülkemizde.. Maaşlar çok düşüktür yeni mezunlar için.. Olsun 2-3 sene ülkemizde çalışıp deneyim elde edin.. Sonra ya yurt dışına çıkın ya da kendi girişiminizi kurun.
Başkalarının hayalleri yerine kendi hayallerinizi gerçekleştirin…
Not: 1 milyon yazılımcı konusuna girmedim.. Yazmaya değmez.. Sen önce iyi bilen gençlere iş sahaları oluştur onlara iş bul sonra bu gençleri eğit..
Kalın sağlıcakla..
Selcuk Celik