Ecole42 Yazılım Okulları Istanbul un daveti üzerine Vadi Istanbul da bulunan merkezlerine genç arkadaşlarımıza Micro Mobility + Escooter Yazılım ve donanım teknolojileri ile paylaşımlı escooter sisteminin yazılımlarının nasıl projelendirildiğini ve nasıl geliştirilip sahaya çıkarıldığını anlattım..
Seminer+Workshop+soru-cevap şeklinde oldukça interaktif ve 50 dk dan 2 safhada gerçekleştirdim.
İlk 50 dk da daha çok teorik olarak geçti. Bu kısımda biraz da mentorluk yaparak bu ve benzeri projeleri yapabilmek için gerekli bilgi ve becerilerin ne olduğunu ne gibi özelliklere sahip olmaları gerektiğini anlattım. Daha sonra paylaşımlı scooter girişimciliği için gerekli 5 başlık anlatıldı. Bu konuda kanun ve düzenlemelerden kısaca bahsettim.
Bu oturum içinde SDLC yi yani yazılım geliştirme yaşam döngüsü içindeki Gereksinimlerin doğru belirlenmesi+Planlama+Analiz+Yazılım tasarımı ve yazılım tasarımında da Kavramsal+Mantıksal tasarımlar anlatıldı. Soru cevap şeklinde anlar da oldu.. Bu kısımda Yazılım yaşam döngüsü içinde piyasada ve dünya da hangi metodolojilerin ve hangi tool yazılımların ve neden kullanıldığı da genç arkadaşlarımıza anlatıldı..
Yine bu safhada roller konusuna girilerek yazılım mimarı, yazılım muhendisi ve yazılım geliştirici kavramları anlatılarak değerleri belirtildi. SDLC yani yazılım geliştirme yaşam döngüsünde bulunan tüm safhalarda yer alan ve bunların tümünü planlayabilen + büyük resmi görebilen kişilere mühendis denildiğini anlatarak yine bu işlemlerde yazılım mimarının tüm standartları koyup tüm mimariden sorumlu olarak doğrulama simulasyonları yaparak diğer tecribeli muhendislerle tasarım üzerinde tartışarak en az hata ve en hızlı kaliteli bir ürünü çıkarması gerektiğini gösterdim. Burada yazılım geliştiricinin de Kodlama dan sorumlu olduğunu ve kesinlikle yazılımı geliştirenin test işlemlerini yapmaması gerektiğini anlattım..
Paylaşımlı escooter sistemi geliştirilirken gereksinimleri tespit edip bilmediğimiz tüm donanım kısımlarını öğrenmemiz gerektiğini ve bu donanımın yazılım ile nasıl entegre olabileceğini öğrenip ARGE yaparken analitik düşüncenin ne olduğunu ve neden gerekli olduğunu örneklerle anlattım.
Bu çalışmalara ilk başladığımda kullandığım raspberry pi+sim808+gps donanım parçalarını göstererek bunlarla da bu işlemlerin nasıl yapılabildiğini anlattım. Raspberry ve Arduino farkını micro controller, micro controller kartı ve tüm bunların farkı ile ne işe yaradıklarını ve bunlarla ilgili çalışmalarımın makale şeklinde web sitemde de olduğunu anlattım.
Escooter donanım birimlerinin tümünü resimli olarak göstermekten başka bazı parçaları da getirdiğimden genç arkadaşlara vererek incelemelerini sağladım. Kablo, Ecu yani beyin, akıllı kilit vb..
Akıllı kilit sistemlerinden Solebe y797 ve Solebe Y905 modellerinin BLE versionlarının yazılımlarını neden ve nasıl kırdığımı ve bunun bu projelerde nasıl faydaları olabileceğini hatta farklı projelerde dahi kullanabileceğimizi anlattım.
Zaten 2. Safhada da scooter ın kapağını açarak gösterdim. Bu kısımları öğrenmenin yazılım entegrasyonlarında çok önemli rolü olduğunu ve özellikle çıkan tüm sorunlara kolay çözümler getireceğini anlattım. Bazı parça ve beyin kısımlarının yazılımlarının nasıl ve neden kırıldığını ve bu ARGE süreçlerinde nasıl kapasitelerin ortaya çıktığını bunlarında nasıl fırsatlar ortaya koyduğunu anlattım. Süreç içinde beyin veya BMS kartlarının nasıl yanabildiğini nasıl bozulabildiğini ve bunlara ne şekilde çözüm getirdiğimizi de anlattım..
Escooter türlerini de resimleriyle gösterdim..BLE, Ecu ve BMS kartlarını anlatıp BLE ve Bluetooth farkı ile bize iletişimde lazım olacak olan GPRS in ne olduğunu da anlattım. BLE nin dahi yazılımlarının kriptolu olmasına rağmen nasıl ve neden kırılabildiğini anlattım..
Konnektorler, Y splitter kablo ve bağlantılarını da anlattım. Kendi yaptığım Y splitter kabloyu da baglanti uçlarıyla birlikte gösterdim. Ayrıca bunun aynısını yapabilen pasif 7 li 3 konnektorlu aparatı da nasıl geliştirdiğimi hem resimden hem de parçayı scooter üzerinde gösterdim. Nedenlerini anlattım.
Bu safha da son olarak artık gereksinimlere sahip ve analiz ile planlamamızı yaptığımızı ARGE ve test entegrasyonlarımızın analitik olarak küçük parçalar üzerinde testlerini bitirip artık yazılım tasarımına geçebileceğimizi anlattım.
Bu kısımda yazılım tasarımını buyuk bir resimle kavramsal dizayn olarak gösterdim. Hangi yazılım teknolojilerini nasıl ve neden seçtiğimizi onlara what-if şeklinde ve güvenliğide düşünerek anlattım.
Nedenlerini resimden sorguladık. Resimdeki her kısmın örneğin mobil uygulama veya Socket yazılımı veya API nin de teknik dokumanlar , akış diyagramları ve diğer değerli belgelerle ayrı olarak yapılması gerektiğini ve yapıldığını da zamanımız kısıtlı olduğundan kısaca anlattım. Burada veri tabanı kısmında Mantıksal tasarım olan tablo , primary key foreign key leri şekil olarak gösterdim. Bu kısımlarda yine soru cevaplar yaptık. Socket+API+MQTT+XMPP vb teknoloji ve yaklaşımları da anlattım.
Buradan sonra 2. Kısımda bu ana kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda yazılım tasarımına baülı kalarak gerçekleştirdiğim Mobil+Admin+API+Socket+DB entegre scooter paylaşım yazılımını gerçek ortamda getirdiğim Segway MAX G30 üzerinde gösterdim.
Segway Max G30 şu anda Martı nın yeni scooterları ve binbin in scooter larının neredeyse aynı tabanında araçlar ki zaten onlarda Segway MAX G30..
Scooter ı sokerek IOT ve diğer bağlantıları gösterdim. SIM kartı taktım ve 2g üzerinden GPRS ile Almanya da bulunan ana bilgisayarım ile haberleşeceğini belirttim.
Yine canlı şekilde Almanya da ki ana bilgisayarda nelerin bulunduğunu anlattım. Oradaki Socket yazılımımı o anda çalıştırdım ve IOT ile bağlantıyı hemen kurduğunu gördük..
Yine projeksiyona cep telefonunu bağlayıp mobil yazılımdan scooter ı çağırma ve kiralamanın ve kilidin nasıl açıldığını gerçek ve canlı olarak yaptım ve aynı anda neler olduğunu yazılım tasarımına bağlı kalarak anlattım.
Kiralama işleminin nasıl bitirildiğini de gösterdim. Sadece yazılımdan değil direkt ana bilgisayardaki admin yazılımını kullanarak ve bazı verileri girerek bu çağrı ve arama işlemlerinin nasıl kolayca yaptırabildiğimizi gösterdim..
Bundan başka resim ve veri olarak yapay zeka nın nasıl ve ne şekilde buradaki verilerde yararlı olabileceğini ve kısaca bu çalışmalarımı da anlattım.
En son anlarda da soru cevap kısmına geldik. Sorular sordular cevaplarını vermeye çalıştım.
Zaman zaman mentorluk yaklaşımı da göstermeye çalıştım çünkü bu safhada bu genç arkadaşlarımızın buna çok ihtiyaçları var.