02.09.2022 tarihinde yapılan Ekleme: 02.09.2022 Haberturk internet sitesinde Yazarlardan Kubra Par ın Selcuk Bayraktar ile Teknofest Samsun da yaptığı roportajın linkini veriyorum. Bu roportaj benim aşağıdaki yazdığım yazıdaki yorumlarımla tamamen örtüşüyor..
Kubra Par bence benim Selcuk Bayraktar hakkinda ki elestirilerimi kanitlayan bir roportajin arka planini anlatmis.. Ben Aselsan, Roketsan, Tubitak Sage ve Tusas i hep ikinci planda gosterme ve teknofestler de kendi araclarini sahne onune koymasini ve sadece kendinden bahsetmesini ve siyaset yapip siyasal islam tarafindan kullanildigini soylemistim yazilarimda..
Diyor ki Kubra Par:”TÜBİTAK’ın standını ziyaretimiz sırasında ben akıllı füze sistemlerine yöneldim. “Onu boşverin Kübra Hanım. Savunma sanayiine yeterince ağırlık veriyoruz, bundan sonra asıl hedefimiz bunlar olmalı” diyerek beni biyoteknoloji ve gen araştırmaları yapan bölüme götürdü.”Neden cunku o konularda kendi girisimleri var Halbuki Tubitak Sage dunyada en zor yapilan ve bir kac ulkenin yapabildigi cok ileri teknoloji hava-hava fuzelerini yapti.. Bu inanilmaz zor bir iş. Su an bu teknoloji ile Tubitak Sage, Roketsan ve Aselsan S-400 alternatifi Siper fuzesini yapiyor.. Radar x band Aselsan Aesa Eirs radari.. algoritma ve yazilim Tubitak ve roket booster vb yardimi roketsan dan..ama yazida gordugunuz gibi onemsizlestiriyor Selcuk Bayraktar.. Ve yine yazida siyasete girmemesi konusunu isliyor destek acisindan..
Muthis basarili bir roportaj..
Roportajın Linki :
Ne zaman TUSAS bir ürün veya haber ortaya çıkarsa biz BAYKAR ın kendi ürünleriyle ilgili PR ını görürüz..
ANKA-3 mü çıktı hemen KIZILELMA test uçuşları başladı Aralık 2022 de, ANKA-3 test uçuşuna , MMU taksi testine, Hürjet uçuşa, Atak-2 ilk testine başladığı an KIZILELMA belgeseli ortaya çıkarılıp sosyal medya bombardımana tutuluyor.
Bu arada Türkiye de yanlış bilinen IHA konusunu da açıklığa kavuşturalım. BAYKAR ve Selçuk Bayraktar sürekli olarak kendisini ve rahmetli babasını IHA ların öncüsü diye nitelendiriyor. Halbuki aşağıda linkini koyuyorum ki IHA ların öncüsü Türkiye de TUSAS dır. (1992 yılında yapmışlardır.)
https://tr.linkedin.com/pulse/18-ekim-1992-uav-x1-u%C3%A7u%C5%9Funun-30y%C4%B1l%C4%B1-ozcan-ertem
SIHA üreten başlıca 2 firmadan bahsedeceğim. TEI veya TAI veya TUSAS ki hepsi aynı devlet firmasıdır.. IHA/SIHA, Helikopter, Motor, Uzay ve Milli Muharip Uçak yapımlarından sorumlu bir dev dir..
Baykar ise sadece IHA/SIHA üreten özel bir firma. 2014 e kadar hiçbir yerden destek görmemiştir. 2014 de ürettiği TB2 isimli IHA ya 2015 Aralık ayında roketsan üretimi mini akıllı bombaları takıp başarıyla test ettikten sonra bunu TSK nın da desteklemesi ve Israil Heron larında surekli sorun çıkması sonucu hemen kullanıma alınmışlardır. Zaten birkaç ay sonra TEI nin daha ileri IHA özellikli olan ANKA modeli de aynı silahlarla donanmıştır. Yani Bayraktar TB2 olmasaydı zaten ANKA-S olacaktı.. ikisinin farkı ANKA-S stratejiktir TB2 ise taktik. Stratejik olması GPS ve uydu kontrollu olması nedeniyle uzun mesafelere gidebilmesi ve operasyon yapabilme kabiliyetinden dolayı. TB2 çok daha ucuz dur. Ancak çok daha sofistike operasyon ve uzun mesafelerde ANKA lar devlet tarafından kullanılmaktadır. Ki bunun en gelişmişini MIT kullanmakta ve dünya da bir eşi daha ancak ABD de bulunan ANKA-I versionudur. Elektronik savaş, dinleme ve haberalma ile hassas bombalama yapabilmektedir. MIT in suriye ve IRAK ile uzak coğrafyalarda yaptığı başarılı operasyon ve vuruşlarda merak edenlere işte bu ANKA-I nın maharetini göstermek isterim. Yukarıdan dinleyerek her türlü iletişimi duyabiliyor ayırd edebiliyor nerede olduğunu görebiliyor hatta kim olduğunu vs vs.. Uydu sinyali ile çalıştığından elektronik savaşa hem dayanıklı ve karşı elektronik saldırı yapabiliyor hem de uzun mesafelerde gidebilmektedir..
Okuyucuların merak ettiği bir konu olabilir diye TEI ve BAYKAR ın çalışma şartlarından da kısaca bahsetmek lazım. BAYKAR oldukça hızlı bir şekilde üretim yapıyor ve yeni modellerin çıkışı da öyle oluyor nedeni nedir diye sorabilirsiniz..Bunun nedeni tamamen BAYKAR ın çalışanlarını tabiri caizse çok iyi çalıştırmasında ve tabii ki fazlaca fazla mesai yaptırmasında. Bunu kötü anlamda söylemiyorum. Bu gibi işlerde verimlilik çok önemli. TEI devlet kurumu Baykar ise özel işletme.
Şimdi Bayraktar TB2 nin donanımına , ANKA-S ve diğer sistemlerin detaylarına bakalım
TB2 de Avusturya motoru var ve 105 beygir civarında. Hedefleme, kamera ve laser ile işaretleme yapan ve ismi CATS olan (SIHA ların altında ki yuvarlak cihaz) cihaz olarak kanada malı wescam MX-15D veya alman malı veya Aselsan CATS kullanılmakta. Bunlardan şu an için en iyi performans veren Kanada malı. Ancak ambargo uygulanan ülkelere Aselsan CATS ile satış yapılıyor. Aselsan CATS in dezavantajlı kısmı stabilitesi biraz daha düşük. Bu da indüksiyon sağlayan akışkanlar ve bazı parçalardan kaynaklanıyor ki en son bunları da oldukça iyi duruma getirdiklerini öğrendim. Tabii ambargo gelince yaptılar bunu. TB2 nin bazı parçaları ithal idi ki bunlar kuyruk da ve motor tarafında kullanılıyordu. Bunların bazılarını yerli olarak ürettiler.
Rus radarları tarafından görülmemesi ya da kuş kadar izinin radarda olması tamamen boyutu, yavaş uçması ve Karabağ ve Suriye de de elektronik savaş ortamında karada konuşlu yine Aselsan yapımı elektronik savaş cihazlarının yardımı sayesindedir. Ukrayna da ise Rus ların bu tür sistemleri ülke çok geniş olduğundan , lojistik leri zayıf ve belli alanları ele geçirememeleri vb sebeplerden yoğun kullanılmadığını görüyoruz. Bir çok TB2 nin de vurulduğunu biliyoruz. Ancak maliyet performans açısından en uygunu TB2.
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta gördüklerimize göre Ruslar biraz daha eski teknoloji güdüm ve duyarlı muhimmat teknolojileri kullanıyor.. Bunu kör gözüme parmak şeklinde bazı muhimmatların sapmasından görüyoruz.. Tabii konumuzla alakası yok bunun.
TB2 de kullanılan mini bombalar Roketsan yapımı. 4 adet kullanılıyor. Haberleşmede mobil kamyon tercihi yapıldığından Ukrayna da bunları yöneten kamyonlar hareketli olduğundan bulunamıyor. Küçük oto yollara iniş kalkış yapması da avantaj.. Havaalanları bombalandığından TB2 bu yolları kullanıyor.. Yaklaşık kullanım mesafesi 300 km kadar ki bu 150 km idi artırıldı..
Bazı versionlarına SATCOM takıldı ki bu ANKA gibi mesafeden bağımsız hale gelecek ancak henüz bu versionun kullanıldığı yeri görmedik.. Sanıyorum TSK kullanıyor olabilir. Ancak hiç açıklama yapılmadı. Bazı resimlerden fabrikada satcom takılı TB2 ler gördük. irtifa da 8300 metre kadar.. CATS cihazıyla ki Aselsan ın CATS i ile 20 km yi işaretlemek mümkün..
TB2 nin motoru Avusturya üretimi demiştik . TEI veya TAI veya TUSAŞ ki hepsi aynı yerli olarak bu motorları yaptı. PD170 172 beygir , PD222 de 225 beygir olarak yapıldı. Henüz kullanılmıyor. Ancak TB2 PD170 e uygun olmadığından ki hacim ve ağırlık açısından şimdilik kullanmıyorlar. TB3 diye uçak gemisi yani TCG L400 e göre yapılacak olan version da PD170 kullanılacak gibi görünüyor..
TB2 den sonra yapılan AKINCI da ise ukrayna motorları kullanılıyor. AKINCI da 2 motor var ve 450 şer, 750 şer ve hatta daha fazla güce sahip versionlarıda görebiliriz. AKINCI 450 beygirlik 2 motoruyla son testlerde 12200 metreye irtifaya ulaştı. PD222 TEI yapımı yerli motoru ise sanıyorum AKINCI nin daha hafif versionu AKINCI C de kullanacak. AKINCI CATS sistemi olarak yine kanada firmasının Wescam MX-20D modelini kullanıyor..
Bu arada hemen bir güncelleme yapalım: AKINCI ya Haziran 2022 itibarıyla ASELSAN AESA burun radarının da entegre edildiğini belirtelim. Bu hakikaten IHA yapmaktan daha önemli. Nedeni AESA radarında GaN dediğimiz madde kullanılarak çok ileri teknoloji kullanılıyor ve aynı anda çok fazla hedef takibi , elektronik savaşa dayanıklı, her türlü hava koşulunda uçmayı sağlama ve yeryüzünün haritasını çıkarıp uçabilme vs vs özellikleriyle en önemlisi çok uzaktan hem F35 leri hem de diğer uçakları görebilme ve hedefleyebilme yetenekleri var. AESA radarının performansını belirleyen etkenlerden biri de soğutma sistemi. Bu da yapıldıysa ki eminim yaparlar o zaman süper olacaktır. Şimdi sıra AKINCI ya mini hava hava füzesi olan AKDOĞAN veya F16 lar için yapılan GOKDOGAN (RAMJET siz BVR yani görüş ötesi hava hava füzesi) veya Ramjet motorlu GOKHAN BVR fuzesinin takılmasında. Menzil GOKDOGAN da 65+ ın çok üzerinde ve RAMJET li GOKHAN BVR hava hava füzesinde ise 100+ km çok üzerinde.. Ayrıca görüş içi hava hava füzemiz de var onun adı da BOZDOGAN ve 25+ km menzili var. İt dalaşı için demek mümkün. Füzelerin testlerini bu iş için ayrılmış olan bir F16 filosunun özel uçakları yapıyor. Bu füzeleri TUBITAK SAGE yapıyor ve çok ileri teknoloji. Bu füzelerin muadili görüş ötesi füze olarak ABD yapımı AMRAAM 120 ler ve Fransız RAFALE lerde kullanılan METEOR füzeleri. METEOR Ramjet teknolojili. Bizdeki GOKHAN füzesi de Ramjet motorlu olacak ve motoru da TUBITAK SAGE laboratuvar ve test tesisini de kendisi kurarak denemelere başladı ve ilk versionlar çıktı. Dolayısı ile Ege de Yunanistan ın AESA radarlı RAFALE ve Meteor füzesine karşılık ABD den dengeyi kurmak için almak istediğimiz F16 Block 70 V gelmese bile biz bunların karşılığında kendi sistemlerimizle dengeyi çok rahat sağlayabiliriz. Bundan sonra sıra aynı radarın ileri versionunun F16 lara takılması ki bu da 2022 yılında tamamlanacak.. Bu AESA radarın kapasitesini ABD den almak istediğimiz çok ileri version F16 Block70 Viper ların radarı olan AN-APG-83 ile karşılaştırırsak onlardan daha ileri olduğunu ve Milli Muharip Uçak için yapılacak AESA radarında f35 lerin radarından daha iyi olacağını ASELSAN yetkililerinin ifadesiyle söyleyebilirim. Yunanistan F35 alırsa ne olur diye soranlara da aşağıdaki linkteki yazımı okumalarını tavsiye ederim.
F-35 & S-400 & Savunma Sanayi & Doğu Akdeniz Makalemi aşağıdaki linkten okuyun
TB2 ile ANKA arasındaki fark ANKA çok daha fazla yerli, ANKA daha pahalı ve stratejik operasyonlar için ve daha gelişmiş, TB2 ise maliyet performans etkili olarak daha iyi. Düşürülse dahi yaptığı işe göre çok maliyetli değil. Hem TB2 hem de ANKA combat proven yani savaşta kendini kanıtlamış 2 SIHA.
SIHA yani silahlı insansız hava araçlarında bu aracın görmesi, bulması, işaretlemesi ve tam olarak etkili vurması ve elektronik savaşa dayanıklı olması gerekir.. Tek başına bir çok ülke üretmesine rağmen bu sistemler olmadığından başarılı olamıyorlar. Bu sistemleri de ASELSAN, ROKETSAN ve Tubitak SAGE üretiyor. Dolayısı ile bana göre bir IHA dan çok daha ileri teknoloji ve çok daha gerekli ve yapılası çok çok zor sistemler bunlar. Ancak biz bunları ne Baykar yetkililierinden ne de başka yetkililerden duyamıyoruz. Bunun sebebini anlamak da çok güç değil. Sanki bir tek firma var ve bu olmasa hiçbir SIHA olmayacak mış gibi algı yaratılmış durumda. Ama gerçekler öyle değil.
ANKA-S ve TB2 leri üreten TEI ve Baykar AKSUNGUR ve AKINCı isimli yeni SIHA ları da üretti. AKINCI ya aynı zamanda TIHA da deniyor.. Bunun sebebi üzerine konan saldırı sistemleri ve tabii kuvvetli motorları. AKSUNGUR da ise şu an PD222 motoru kullanılıyor ve onda da 2 motor var. Daha yavaş ama daha etkili ve daha fazla mühimmat ve sistem taşıyabiliyor.
AKSUNGUR un motorları da kuvvetli olabilse ki sanıyorum yerli kullanma isteklerinden o zaman AKINCı ile aynı seviye de hıza ulaşıp hatta AKINCı kadar yük taşıyabilecek kapasitede bir araç. İlk kullanım yeri sanıyorum Deniz kuvvetleri oldu.
AKINCI ise ilk oılarak TSK da ve Pakistan ordusunda kullanılıyor.. Bir ülkeye daha ihraç edildi ancak henüz açıklanmadı. Bunun Azerbaycan olduğu sanıyorum ama kesin değil.
AKINCI ve AKSUNGUR da önümüzdeki zaman diliminde çok önemli sistemler ve mühimmatlar kullanıldığını göreceğiz.
Yeni yapılan ve adı Bozdoğan (25 km menzil) ki görüş içi ve Gökdoğan (65+ km menzil) ki görüş ötesi hava hava füzeleri (Gokhan isimli menzili 100+ km olan yine hava hava füzesi versionu ramjet motoru ile Tubitak SAGE tarafından test ediliyor yakında çıkacak. Ramjet motoru da Tubitak SAGE üretiyor olacak. Ramjet hem hızlı hem de etkili bir motor), SOM seyir füzesi ve diğer mühimmatları ile en önemlisi ASELSAN ın yaptığı AESA radar ın da yer alması inanılmaz bir güç yaratacaktır. Bu AESA radarı AKINCI , F-16 larımız ve MMU yani milli muharip uçak için ayrı ayrı üretiliyor.
F-16 için olanı 2022 veya 2023 de takılacak ve performansı F-16 V block 70 olan en teknolojik F-16 nın AESA radarından daha iyi olacağı ifade ediliyor. MMU için olanı da F-35 de ki radar dan daha iyi olacağı da ifade ediliyor. Ayırca yine elektronik savaş sistemlerinin de mesela F-16 lar daki gibi SPEWS benzeri Pod ların konulması karşı tarafın işini çok zorlaştıracaktır. (F-16 düşman saflarına ve radar menziline girdiğinde kendisini sanki 8 veya 10 uçak gibi gösteriyor ve karşı radarlar ne yapacağını şaşırıyor ve huzme yaratarak aralarından sıyrılıp geçiyor. Bunun çok daha ileri versionları F-35 lerde var.) ASELSAN KORAL, SANCAK gibi EW yani elektronik savaş kabiliyeti olan kara konuşlu sistemler de benzer işleri yaparak karşı tarafın radar sistemini köreltip boş bir alan yaratarak F-16 ların ve diğer SIHA vb araçların kolayca karşı tarafa nufuz etmesini sağlıyorlar.. şeklinde buraya noktayı koyalım..
Yine burada AKINCI nın ön planda AKSUNGUR un arka planda olması inanılmaz bir algı operasyonu bence.. Eskiden bu sistemleri engelleyenleri ifade ederlerdi şimdi ise birini öne çıkarıp diğerinin sanki yokmuş gibi algılatılması son sürat devam ediyor.
TB2 yi üreten firma yetkililerinin bu SIHA ları SIHA yapan Aselsan, Roketsan ve Tübitak SAGE den ve en azından kendisinden daha yerli ve milli olan ANKA SIHA lardan bahsetmemesi gerçekten çok ilginç..
Şunu unutmamak gerekir. Elektronik savaş kabiliyeti çok iyi olan bir ordu ile karşılaşıldığında ASELSAN gibi bir firmanız ve onun hem SIHA üzerinde hem de karada konuşlu cihazları yoksa ördek gibi avlanırsınız. ASELSAN var ama bu defa da karşınıza hava füzesi atan bir rakip SIHA çıkarsa o zaman o sizi görmeden sizin onu görmeniz için daha iyi AESA radarına ve gördüğünde de en uzak mesafeden en etkili vuruşu yapacak çok kabiliyetli hava hava füzesine sahip olmanız lazım ki bu da Tübitak SAGE demek.. O da yoksa yandınız demektir.. IHA veya SIHA yapmak ile AESA radar ve hava hava füzesi yapmak arasındaki zorluğu size anlatmak için biri ortaokul diğeri universite desem daha iyi anlarsınız.. Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan ın da IHA ları var. Hatta BAE nin mini bombaları dahi var ve üretiliyor. Keza Pakistan ın da var. Ama onların ASELSAN, Roketsan , Tubitak SAGE gibi firmaları yok.. Pakistan kendi SIHA sını yapmasına rağmen bizden geçen günlerde TB2, AKINCI ve sanıyorum ANKA-S i de aldı.. TB2 ve AKINCı kesin ama ANKA-S büyük ihtimalle diyebilirim. AKINCı nın 2. Kullanıcısı Pakistan yani..
Aslında biz burada sabahlara kadar Tubitak SAGE yi , ASELSAN ı veya ROKETSAN ı konuşssak az gelir.. Hele Tubitak SAGE çoğu kişi tarafından bilinmez.. Turbobarik başlıklar, Hava hava fuzeleri ve başlıkları, Eski bombaların özel ürettiği kitlerle akıllı bomba haline getirilmesi, sığınak delen özel bombalar, SOM seyir füzesi ki dünyada bir numara ve F-35 de kullanılacak Norveç in ürettiği ile birlikte tek ve daha neler neler..
Peki şimdi de MIUS çıktı bu nedir.. MIUS Baykar ın Kızılelma ismini verdiği insansız savaş uçağı.. TEI de zaten bununla ilgili çözümler üzerinde çalışmaya başlamıştı. Algı diyorum ya. Onlar söylese haber olmaz.
Tabii bu MIUS önce subsonic yani ses hızının altında yapılacak hemen sonra ses hızı üstünde hızlara erişecek.. Motor olayı mühim. Baykar yine Ukrayna motoru kullancak. Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motoru kullanılacak Turbofan bir motor olur bu afterburner lı.. 1500 kg faydalı yük taşıyacak ..Bunların savaştan önce yeterli sayıda temin edildiğini de duyuyoruz.. Bu MIUS Radarda görünmez olacak ki biliyorsunuz bu özel bir boya ve dış yüzey çalışması ile oluyor. Ayrıca tabii elektronik sistemlerinizle.. Dizayn etmesi diğer sistemlere göre zor değil. Motor, AESA radar,aviyonikler, yazılım, savaş sistemlerive elektronik savaş kabiliyeti, Haberleşme sistemleri, sensorlar, muhimmat vb. Bunlar gerçekten zor işler. Ama ASELSAN+ROKETSAN+TUBITAK SAGE varsa işiniz çok kolaylaşıyor. Tabii ki Baykar ın da çok değeri var ama o kadar.. Ben hepsini ön tarafta görmek istediğimden haklarını da vermek istedim.
MIUS büyük olasılıkla subsonic versionu degil ama supersonic versionu çıktığında Milli Muharip Uçak veya üretildiğinde veya F-35 lerle birlikte operasyon yapabilme yeteneği önem kazanacaktır. Yani 3-4 MIUS ve 1 Mmu veya 1 F-35 ile uçarak birlikte veri ağından ve ağ merkezli haberleşmeden dolayı F-35 in işaretlediği bir hedefe MIUS un fuze göndermesi veya MIUS ların önden duşmana saldırması ve onları uğraştırması veya dağıtması vb saldırılarla düşmanın hava kuvvetlerine darbe indirme şeklinde olacaktır.. Tek başına kullanmaktan ziyade eski doktrinlere göre bir çok savaş uçağı kaldırmak yerine fazla MIUS ve az savaş uçağı ile çok etkili sonuç almak diye açıklamak mümkün..
Gelelim Baykar firmasına..Baykar sürekli olarak ön almak isteyen bir pozisyonda. TEI nin ön almasını hem istemiyor hem onlardan hiç bahsetmiyor hem de teknofest ve basın da hep en önlerde yer alarak diğerlerini yok sayıyor. Milli teknoloji hamlesinin insanlar tarafından sadece SIHA/IHA olarak ve bunu da Baykar olarak görmesi için elden gelen her şey yapılıyor. Ama yukarıda anlattım ve kimin hangi değerde olduğuna ve kime kimin haksızlık ettiğine siz karar verin.. Teknofest 2019 Makalemi okumanızı tavsiye ederim linki aşağıda:
08.04.2022 tarihinde Selçuk Bayraktar CNN International a bir roportaj verdi.. Ingilizce versionunu seyrettim.. Ingilizcesi gercekten zayıf duraklayarak konusuyor hadi ok diyelim ama belli ki kullanmaya kullanmaya zayıflamış.. Robert Kolej ve ABD de okuduğu yıllarda daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü dil olayı nankördür kullanmadıkça zayıflar.. Tavsiyem kullansın.. Yine röportajda kendisi dışında tek bir Türk hadi onun diliyle yerli ve milli firmadan bahsetmedi.. Bunu kasten yaptığını düşünüyorum artık.. Çünkü derdi yerli ve milli firma sayısının artması olsaydı onlardan bahsederdi kendisi ile birlikte.. Bu kendisinin değerini azaltmaz aksine artırırdı.. Karşısında da Türkiye de SIHA yapan başka firmalar olduğunu bilmeyen insanlar olunca işine geldiğini düşünüyorum. Ayrıca katıldığı seminer ve konuşmalarda gençlere teknik açıdan bir konu anlatıp onları geliştireceğine bilerek kendisini ve firmasını yüceltiyor.. Bir Atölye çalışması yap demiyor kimse ama bari daha nitelikli olan toplantılarda en azından küçük bir teknoloji günü yapıp ürettiği SIHA lar konusunda küçük bir light ın light ı versionun yapılmasının anahtar kısımları ve proje ile yazılım yönetimini anlatabilir.. Ama anlatmıyor..
Atölye açıyor bakanlık yazılım ile genelde robotik tarafa yönelik ama nitelik yok.. Bilgi var ama nitelikli bilgi yok.. Lise de de var bu dersler C dili ve robotik kodlama 10. sınıfta ve universite de de bilgisayar muhendisliginde var ama olmuyor.. Olması icin bu abilerin dediğim şekilde olaya girmesi gerekir.. Çünkü öğreniyor ama hadi yapalım dediğinizde nasıl yapacagiz diye kalıyor gencler.. Yazılım dilini biliyor kullanıyor ama başla dediğinde kalıyor.. Tasarım bilmesi lazım.. Yazılım tasarımı ve entegrasyonları ile analitik yaklaşımlı projeler nasıl çözülür anlatılması ve örneklerle gidilmesi lazım..
Daha çok yazarım.. Devlet destekli Ecole42 yazılım okulları var ve geçen günlerde davet alıp elimde scooter ve scooter parçaları, IOT kartlar, akıllı kilit vs vs teker teker anlatmıştım.. tasarımından gerçekleştirilmesine kadar.. Belki görüntülü görüşme, canlı yayın, ileri duzey blockchain altyapısını yazabilmek, yazılım güvenliği , yazılım framework lerini yazmak gibi seminerleri de bir gün veririz kendilerine..Genç arkadaşların şaşırdıklarını gördüm.. Çünkü yazılım dilini bilmek her şeydir diye düşünüyorlardı.. Ama olmadığını gördüler.. Detayı anlatmayacağım belki bir yazı yazarım bir ara Ecole42 ile ilgili.. Ama çok istekliler meraklılar.. Eksik var ve ben biliyorum ne olduğunu.. Bu tür girişimlerin bir başka zararı da çocukların sanki universite okumasak boyle de yaparız diye yanlış düşüncelere kapılmaları.. Universitenin amacını ne kendileri ne orada okuyanlar maalesef yanlış degerlendiriyor.. Bu söz de kalsın burada…
Kısaca Selçuk Bayraktar biraz oturup düşünsün.. Teknofest de de kendisi var en önde ama katılan gençler yalnız.. Bununla ilgili çok detaylı yazımı projelerin bazılarını gören ve yapanlarla teknik düzeyde konuşan biri olarak yazmıştım makalelerim arasında var okuyun…. Teknofest de ki gençler de çok şaşırmışlardı.. Çok fazla siyasi görünüyor ki öyle..
Burada ben BAYKAR ve mühendislerine de TEI, ASELSAN, ROKETSAN, TUBITAK SAGE, HAVELSAN ve diğer tüm şirketlerin mühendislerine de teşekkür ediyorum. Bir haksızlığı ve yanlış algıyı da burada ortaya koymak istedim.
Süper bir derleme olmuş bu , elinize sağlık.
İlk satırlarda
“Baykar … 2014 e kadar hiçbir yerden destek görmemiştir. ” yazılmış.
Benim bilgim bu bilginin doğru olmadığı yönünde. baykar firmasının sahibi devlet başkanının damadı olmasaydı, bugün sadece oyuncak dronlar üretiyor olurdu.
Bildiğim kadarı ile fabrika parası devletten ve devlet bankalarından, teknolojide devlet firması TUSAŞ’dan alınma. baykar kurulduğunda TUSAŞın İHA mühendisleri baykar’a bir şekilde transfer edildi ve TUSAŞ 5 yıl kadar İHA konusunda ilerleyemedi zora düştü.
Bilgilerin yanlış… 2016 da damat oldu.. 2014 öncesi ve sonrası diye desteği araştırdığında görürsün.. Baykar yaş ortalaması 27-30.. TUSAS dan geldilerse bu iş nasıl oluyor diye bakmak lazım..
Hocam 45yaşındayım,yazılım öğrenmek istiyorum nereden başlamalıyım.
Önce bir OOP yani Object Oriented Programming – Nesneye yönelik programlama dilini algoritma ve akış dersi ile kodlamasını öğren. Sonra biraz daha ileri duzeye dogru OOP yi öğren ve uygula..Sonra bol bol pratik ve proje yap.. Bundan sonra bir veritabanı ve mobil yazılım dilini de ogenirsen super olur.. Ancak kodlamayı ogrendikten sonra bilmelisinki yazılım aslında tasarımdır. (Ekran tasarımı DEĞİL) yazılım bileşenlerinin buyuk resimde tasarımının yapılması dır. Biz buna kavramsal tasarım deriz ve sonra mantıksal tasarım gelir ve en son ugulanır yani fiziksel tasarım gelir.. Developer yani Gelistirici ile Muhendis farkını ogren. Muhendis buyuk resmi gorur.. Yazılım gelistirme yaşam döngüsünün her safhasını planlayabilir ve yer alabilir.. Developer sadece kodlama da vardır..
Çok faydalı bir makale okudum.
Aslında İHA/SİHA ve TUSAŞ/BAYKAR başlıkları ile ilgilenen herkesin bilmesi gerekenler bu makalede var.
Teşekkürler.
Çok bilgilendirici muhteşem bir yazı. Teşekkürler Selçuk hocam. Ön plana çıkarmamalarında vardır bir bildikleri diye ümit ediyorum. Dediğiniz gibi arkaplanda çok büyük değerlerimiz var. Hepsinden tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun.
teşekkürler..
güzel derli toplu bilgiler vermişsiniz belki biraz radar izi ve farklı radar algılama frekans bandları, birazda doppler benzeri sistemlerden bahsetseydiniz güzel olurdu:)) uçan sistemler kadar önemli vurucu füze teknolojileri bu vurgulanabilirdi, başarılar